IZBORI U CRNOJ GORI

Đukanovićeva stranka pobjeđuje čak i ako kandidira Soraju

24.01.2018 u 22:58

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović prošlog tjedna raspisao predsjedničke izbore za 15. travnja, prvi put pred sedme izbore niti jedna stranka nije objelodanila svojeg kandidata

Sudeći prema crnogorskom tisku, stranke još uvijek odvaguju tko bi bio najbolji kandidat, a najviše zanimanja vlada za ime predsjedničkog kandidata Demokratske stranke socijalista (DPS), iza kojeg će, sudeći prema prijašnjim slučajevima, stati i koalicijski partneri iz redova Bošnjačke stranke, potom čelnici albanske stranke, ali i Hrvatske građanske inicijative

Valja napomenuti kako je zasad kandidaturu najavio fizičar Dragan Hajduković te kao neovisni kandidat očekuje veliku podršku građana.

Kad je u pitanju DPS, crnogorski politički analitičari ističu kako Filip Vujanović nakon tri uzastopna mandata više ne može biti kandidat za predsjednika države. Milo Đukanović kao osnivač i predsjednik DPS-a još se nije izjasnio po pitanju kandidature, a prema nekim izvorima, glavni razlog tome je manjak podrške Zapada njegovoj mogućoj kandidaturi.

Kako je aktualni premijer Duško Marković nedavno odbio mogućnost da se kandidira, pojavile su se spekulacije kako bi DPS-ov kandidat mogla biti Milica Pejanović Đurišić, jedna od čelnica stranke nakon unutarstranačkog raskola. Pored toga, Pejanović Đurišić je prokušana ministrica, a kao nekadašnja crnogorska veleposlanica u Parizu te u sjedištu NATO-a u Bruxellesu ima određenu podršku Europske unije.

Zanimljivo je pak kako Demokratski front uopće neće imati svojeg kandidata na predstojećim izborima. Predstavnici te političke prosrpske i proruske grupacije nedavno su u razgovoru s predstavnicima OEBS-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) ocijenili kako 'ambijent uoči izbora nije povoljan jer vladajuća stranka nije otklonila prepreke da oni budu fer i demokratski, već su pojačali stranačku nazočnost i utjecaj u svim državnim strukturama u cilju još jedne grube zloupotrebe državnih resursa'.

  • +7
Milo Đukanović Izvor: Cropix / Autor: Cropix/Goran Mehkek

Jedan od najpopularnijih crnogorskih političara, čelnik Demokratske Crne Gore Aleksa Bačić ističe kako se on zalaže za zajedničkog kandidata građanske oporbe, ali uz uvjet da je riječ o osobi koja može pobijediti protivnike. No kako stvari zasad stoje, vrlo će biti teško dogovoriti zajedničkog kandidata.

Jedno od najzanimljivijih zapažanja dao je ovih dana oporbeni čelnik i vođa Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

On, naime, smatra kako isključivo nestranačka osoba, i to kao zajednički kandidat oporbe, može poraziti kandidata DPS-a na predsjedničkim izborima.

'Bilo koji čelnik bilo koje političke stranke nema šanse pobijediti bilo kojeg kandidata DPS-a, pa čak i u slučaju da DPS za predsjednika kandidira starletu Soraju', zaključak je Medojevića.