MLADEN BAJIĆ PREŠAO CRTU

Plah prema političarima, hrabar protiv novinara

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 09.11.2009 14:20
  • Objavljeno 09.11.2009 u 07:45
Mladen Bajić

Mladen Bajić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Nakon brojnih političara i glavni državni odvjetnik je odlučio 'pljucnuti' po novinarskom poslu. On koji inače šuruje s izabranim novinarima i pušta poluinformacije kada mu to koristi, a na obične upite običnih profesionalaca u pravilu šuti, za svoje slabosti sada 'hrabro' optužuje i medije

O neradu i neučinkovitosti glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji već sedam godina uzurpira jednu od najvažnijih pravosudnih funkcija, u posljednje je vrijeme već dovoljno rečeno i napisano u hrvatskim medijima. Razmjeri Bajićeve opstrukcije više nisu samo pitanje nerada ili nesposobnosti, u pitanju je možda i namjera. Tako loša bilanca ne može biti samo posljedica slučaja ili ordinarnog nerada i nesposobnosti.

To je pitanje koje bi u normalnim okolnostima u uređenoj demokratskoj zemlji, što Hrvatska još nije, trebali rješavati organi gonjenja i pravosuđa. Ono što je indikativno je ponovno prozivanje medija od strane glavnog državnog odvjetnika. Podsjetimo da je Mladen Bajić na presici od 4. studenog optužio medije da sude i presuđuju o pojedinim slučajevima i da ometaju rad sudaca i pravosuđa.

Jadran Babić/CROPIX

Jadran Babić/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jadran Babić

Složna 'braća' Kerum i Bandić
'In' je obrušavanje na novinare

Takav bezobrazluk i drskost nisu slučajni, takve nervozne neotesane reakcije su postale uobičajene u hrvatskom medijskom prostoru. U posljednje vrijeme se mogla zabilježiti serija takvih ispada, podsjetimo na slične skandalozne izjave, primjerice Zorana Milanovića, Milana Bandića ili Željka Keruma. Postalo je gotovo 'in' obrušiti se na medije i optuži ih za potkupljivost, udbaštvo, žutilo, jugoslavenstvo i slične uobičajene etikete. Mladen Bajić samo je nastavio pucati po metama, uz bok Kerumu, Bandiću.

Nitko naravno ne želi reći da je u medijima sve savršeno ili da je naša struka nedodirljiva. Uvijek je bilo korumpiranih novinara, žutila u elektronskim i pisanim medijima ima koliko hoćete. U redakcijama su se regrutirali i doušnici za razne udruge iz obavještajne zajednice, ima i novinara koji gaje simpatije za Jugoslavijom, kao što ima i bivših pripadnika tajne službe te upokojene federacije. Ili unovačenih pripadnika sada aktualnih službi. Ništa od toga nije novost, ali to sve je zapravo samo mali postotak. U redakcijama su velika većina marljivi profesionalci koji odrađuju svakodnevni posao, kao uostalom u svim drugim sferama, tvrtkama i ustanovama u društvu. Generalizacije i olako etiketiranje nisu ozbiljni ni korektni i tome je teško parirati.

Bajićeva uloga u slučajevima Lorai Kutle

Jadran Babić/CROPIX

Jadran Babić/CROPIX

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Za Bajića nedodirljivi Kutle

Ono što je važno naglasiti je činjenica da su mediji bili savjest društva i nosioci promjena u vremenima kada smo bili na rubu izolacije, krajem devedesetih godina, u vrijeme dok su sve navedene sfere uredno participirale u takvoj poludiktaturi, pa i glavni državni odvjetnik. I sada su mediji zadnja linija obrane od potpunog potonuća zemlje u korupciju i sveopću pljačku - hrvatski mediji, uz sve poteškoće, diktiraju tempo u otkrivanju golemih malverzacija u državnim tvtkama i održavaju na životu projekt priključenja Hrvatske EU. Da se pita Bajića ili Sanadera, u Europu bi ušli za pedeset godina.

Tih devedesetih Bajić je bio u Županijskom odvjetništvu u Splitu. Od 1992. do 1996. je u Splitu bio i u Vojnom tužilaštvu. To su one godine kada je pet stotina metara od stadiona u Poljudu u ratnoj luci Lora uredno funkcionirao logor za neke građane Splita i ratne zarobljenike iz susjedne države. Za njegova mandata je bila Oluja i dobro poznata postolujna događanja. Na njegovom stolu su se taložile prijave i saznanja o pljačkama, ubojstvima i drugim nezakonitim radnjama kao što je bio uigrani šverc nafte u Republiku Srpsku, šverc oružja za teroriste ili ukradenih automobila u Herceg-Bosnu.

Jadran Babić/CROPIX

Jadran Babić/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjevic

(Anti)korupcijski trolist
Bujanje korupcije i bezakonja

Bajićev utjecaj je bio presudan u destrukciji i neuspjehu suđenja za logor u Lori, ali i u neprocesuiranju Kutlinog privatizacijskog djelovanja u Splitu. Aktivisti za ljudska prava i osobe iz njegova okruženja koje su dostavile podatke za sastavljanje optužnice za suđenje o Lori su kasnije bukvalno nosile glavu u torbi ili su udaljene s posla.
S takvim referencama je instaliran 2002. na aktualnu funkciju. Godinama je uspješno balansirao simuliranom odlučnošću koju je kombinirao s oportunim pogodovanjem stranci koja je na vlasti i centrima moći. Svoju neučinkovitost je uspješno pokrivao sa zaista lošim pravosuđem. S obzirom na to da je uspješno plivao u uvjetima sličnima vojnoj hunti na početku devedesetih u Splitu, takvu praksu je nastavio i na sadašnjoj funkciji. Rezultati tog mandata su svima nažalost dobro poznati i nabrajanje toga bi bila tužna bilanca bujanja korupcije i bezakonja u Hrvatskoj.

Teško je i zamisliti razinu oportunizma potrebnu da bi se preživjelo svih ovih sedamnaest godina ispod radara javnosti i medija. Nakon sedam godina uzurpiranja funkcije Glavnog državnog odvjetnika iznimna je drskost takav stav prema javnosti. Optužbom prema medijima da rade posao pravosuđa je zapravo indirektno priznao nerad i neučinkovitost istog tog pravosuđa.

Jadran Babić/CROPIX

Jadran Babić/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Od Saveza komunista do Rotary kluba

Ljudi za sva vremena

Mladen Bajić se s lakoćom snalazi u mutnim vodama hrvatskog pravosuđa i politike. On je uspješno preživio puno težu tranziciju, od druga iz Saveza Komunista zaposlenog na splitskom sudu do gospodina u tužilaštvu, ali i do člana lokalnog Rotary kluba iz kojeg nam dolaze velikani splitske političke scene Jerko Rošin, Branko Poljanić, Juroslav Buljubašić i Željko Jerkov. Nadživio je on i svog pokrovitelja, premijera bjegunca Ivu Sanadera, manekena i manipulatora demokracije.

A kako Bajić cijelo ovo vrijeme komunicira s našom strukom? S tim istim medijima po kojima je pljucnuo ovih dana? Među novinarima se pouzdano zna koji su njegovi izabranici, tko ga može dobiti na mobitel i izvući informaciju ili poluinformaciju, naravno, kada Bajiću to odgovara. Ostali, na odstojanje. Pošaljite mail na koji u pravilu neće stići nikakav odgovor.
Sudi li on zapravo o cijeloj našoj struci na temelju nekoliko 'novinara' s kojima je isključivo na liniji? Razumije li on da postoji cijela vojska profesionalaca, onih koji istražuju i koji su pisali o kriminalu koji on tek sada tobože otkriva. Zašto npr. nije istraživao HAC kada su objavljeni prvi tekstovi na tu temu? Zašto osobno sudjeluje u medijsko-policijsko-političkim operacijama?

Jadran Babić/CROPIX

Jadran Babić/CROPIX

Izvor: tportal.hr / Autor: TportalMože li Bajić promijeniti odnos prema novinarima?

Gospodine Bajiću, otvorite se za sve novinare jednako, pa ćete imati prilike upoznati i profesionalce koji se bave samo novinarskim istraživanjem. Možda ćete promijeniti stav o cijeloj medijskoj sceni.

Bit zastupničke demokracije nije izlaženje na izbore svake dvije ili tri godine, puno je važnije u demokraciji svakodnevno djelovanje, uvažavanje, tolerancija i korektno obavljanje svog posla, bilo da se radi o političarima, državnim odvjetnicima, novinarima, profesorima, gradonačelnicima, premijerima, ali i svim građanima. Ništa manje ni više od toga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!