AUSTRIJSKO NOVINARSKO DRUŠTVO

Plaćati Fritzlu honorare za intervjue nije etično

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 16.03.2009 12:26
  • Objavljeno 16.03.2009 u 12:16
Brojni novinari na suđenju Fritzlu

Brojni novinari na suđenju Fritzlu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Austrijsko novinarsko društvo (Oesterreichischer Journalisten Club - OeJC) u ponedjeljak ujutro je uoči početka procesa Josefu Fritzlu zbog incesta pozvalo na strogo poštivanje novinarske etike.

U priopćenju upućenom medijskim i nakladničkim kućama, glavnim urednicima i urednicima redakcija, OeJC je naglasio molbu da se "izvjestiteljima ne izdaju nalozi i upute koje zadiru u ljudska prava žrtava i počinitelja i vrijeđaju ih'.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: -

Prosvjednici protiv incesta došli su izraziti svoje zgražanje nad Fritzlom

Predsjednik OeJC-a Fred Turnheim posebno je upozorio da su i 'pokušaji da se dugovi otpuženog Josefa Fritzla smanje 'honorarima' medijskih kuća za intervjue i/ili fotografije u suprotnosti s novinarskom etikom' i stoga ih, kako je naglasio, OeJC osuđuje.

Optuženi Josef Fritzl umirovljenik je od svoje 60. godine, a prema podacima kojima raspolaže sud, mjesečno mu je primanje oko 1.100 eura. Prema sudskom spisu, posjeduje više nekretnina, međutim, proglasio je stečaj nad osobnom imovinom.

Austrijsko novinarsko društvo u svom priopćenju poziva sve kolege iz Austrije i inozemstva da ih odmah obavijeste u slučaju da su zbog poštivanja etičkih normi i novinarskog kodeksa izloženi represiji unutar svojih medijskih kuća. 'Učinit ćemo sve da tim kolegicama i kolegama pomognemo, bez obzira na to da li su članovi OeJC-a ili ne', rekao je Turnheim.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi