OBOGAĆIVANJE URANIJA

Pjongjang pokreće nuklearni reaktor

03.04.2013 u 10:06

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja najavila je da će ponovno pokrenuti nuklearni reaktor koji je zaustavila 2007., i to usprkos rezolucijama UN-a kojima joj se zabranjuje bilo kakav nuklearni program. Radi se o kompleksu Jongbjonu, među kojima je i postrojenje za obogaćivanje uranija i reaktor snage pet megavata

Sjeverna Koreja, kojoj je UN-ovo Vijeće sigurnosti uvelo nove sankcije, ne odustaje od naoružavanja, nego je naprotiv poništila primirje potpisano sa Seulom i na koncu je proglasila 'ratno stanje' s Jugom, 60 godina nakon završetka rata između dviju Koreja. Mnogi promatrači smatraju da Sjever već niz godina obogaćuje uranij na tajnim postrojenjima.

USS Fitzgerald doplovio u Južnu Koreju

SAD je blizu Sjeverne Koreje postavio ratnu krstaricu koja može srušiti raketu ispaljenu s teroritorija pod nadzorom Pjongjanga. Ratni brod USS Fitzgerald, koji je doplovio u Južnu Koreju kako bi sudjelovao u vojnim vježbama te zemlje, poslan je u blizinu jugozapadnog dijela Korejskog poluotoka, umjesto da se vrati u svoju matičnu luku u Japanu. SAD je jučer objavio da je rasporedio 'nevidljive' lovce F-22 u sklopu američko-južnokorejskih manevara.