izgubljeni u govoru

Pjongčang i Pjongjang? Vidimo da neki i dalje ne znaju razliku

19.02.2018 u 12:51

Bionic
Reading

Ime južnokorejskog domaćina 23. Zimskih olimpijskih igara unijelo je silnu zbrku u našoj, ali i svjetskoj javnosti zbog sličnosti naziva s glavnim gradom susjedne Sjeverne Koreje, a sličnost toponima je i jedina sličnost između Pjongčanga i Pjongjanga

Sličnost dvaju gradova - južnokorejskog Pjongčanga i sjevernokorejskog Pjongjanga - isključivo je u imenu, a zbog gotovo identičnog naziva nerijetko se neinformirani dovedu u zabunu, stoga su domaćini Olimpijade i prije samog svečanog otvaranja pokrenuli veliku medijsku kampanju kako bi se izbjegli nesporazumi.

No informiranje, čini se, nije polučilo potpun uspjeh jer su nesporazumi i nadalje nazočni, a dodatnu zbrku unosi činjenica kako Južna Koreja na Olimpijadi nastupa sa sjevernim susjedima pod zajedničkom zastavom 'Ujedinjene Koreje', dok se ženska reprezentacija u hokeju na ledu sastoji od igračica iz obiju Koreja.

Pjongčang je južnokorejski grad i istoimeni okrug u pokrajini Gangwon, u kojem živi 43.706 stanovnika. Grad je smješten u planinama Taebaek, oko 180 kilometara istočno od Seula.

Domaćin zimske Olimpijade nalazi se na nadmorskoj visini od 700 metara, a čast da ugosti smotru zimskih sportova dobio je zbog postojećeg zimovališta Jongpjonga, domaćina natjecanja Svjetskog kupa u alpskom skijanju.

Pjongčang se, inače, neuspješno kandidirao za Zimske olimpijske igre 2010. i 2014. godine, a uspio je tek iz trećeg puta.

  • +12
ZOI 2018. Pjongčang Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Za razliku od Pjongčanga, Pjongjang je glavni grad i administrativno, prometno i kulturno središte najizoliranije države na svijetu te nema svoje skijalište.

Pjongjang  je najstariji korejski grad osnovan 1122. godine na mjestu prijestolnice legendarnog kraljevstva Tangun. Nalazi se na rijeci Taedong, 48 kilometara od njezinog utoka u Žuto more.

Nakon Drugog svjetskog rata Pjongjang zauzimaju sovjetske snage, a u njemu je 1948. proglašena Demokratska Narodna Republika Koreja. Dvije godine kasnije izbija Korejski rat, tijekom kojeg su grad zauzele američke snage, ali su ga vratile sjevernokorejske snage uz kinesku pomoć. Grad je razoren u bombardiranju, a nakon rata je obnovljen u sovjetskom stilu.

  • +7
Pjongjang Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pjongjangom dominira predimenzionirani nedovršeni hotel Ryugyong, u mnogobrojnim anketama proglašen najružnijom zgradom na svijetu. U cijelom gradu postoji mnogo spomenika 'vječnog' bivšeg predsjednika Kim Il-sunga, a najvažnija nesocijalistička znamenitost je grobnica kralja Dongmyeonga iz kraljevstva Goguryeo.