PAO DOGOVOR

Pjer Šimunović postaje novi veleposlanik u SAD-u

20.03.2017 u 15:01

Bionic
Reading

Hrvatska bi konačno trebala dobiti novoga veleposlanika u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako nam je potvrđeno iz diplomatskih izvora, postignut je dogovor Pantovčaka i Banskih dvora te bi novi veleposlanik u SAD-u trebao postati Pjer Šimunović

Na tom mjestu zamijenit će Joška Paru kojem je istekao mandat. U SAD, na mjesto veleposlanika Pjer Šimunović odlazi s mjesta ravnatelja Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) na koje je opet došao s veleposlaničke pozicije u Izraelu u paketu rješenja priče oko smjene Dragana Lozančića s mjesta ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), nakon višemjesečnog nadmudrivanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića.

Šimunović je navodno u tom paketu bio predsjedničin čovjek, a Daniel Markić, koji je postao šef SOA-e, Oreškovićev izbor. Čini se da je u nadmudrivanju s Plenkovićem oko funkcije veleposlanika u nama jednoj od najvažnijih zemalja Šimunović opet bio dobitna kombinacija. 

Zatvaranjem jednog problema, jer predsjednica Joška Paru odavno nije smatrala veleposlanikom u SAD-u iako je to formalno bio, što mu je jasno dala do znanja nizom javnih kritika, otvorit će se nova praznina u obavještajnom sustavu. Šimunović će na toj poziciji provesti jedva godinu dana. Odluka o njegovu imenovanju za šefa UVNS-a postignuta je krajem lanjskog ožujka. Spomenimo i da je prošla Šimunovićeva fotelja, ona veleposlanička u Tel Avivu, također još uvijek upražnjena. Spomenimo i da je Paro naslijedio upražnjenu veleposlaničku fotelju u Washingtonu koju je napustila aktualna predsjednica Grabar Kitarović nakon što je dobila posao u NATO-u.