PDV NEĆE BITI 25, NEGO 10 POSTO

Pizza iz dostave ipak po istoj cijeni kao i u lokalu

17.01.2013 u 14:43

Bionic
Reading

Porezna uprava uskoro će potvrditi primjenu stope PDV-a od 10 posto i na usluge izvan ugostiteljskog objekta, ako je riječ o obrtniku koji većinu prihoda ostvari u objektu, neslužbeno se doznaje. Ministarstvo poduzetništva i obrta nedavno im je poslalo zahtjev za vjerodostojno tumačenje Zakona o PDV-u u dijelu koji se odnosi na dostavu hrane i pića, odnosno primjene snižene stope poreza

O tome može li se snižena stopa PDV-a odnositi i na dostavu hrane i pića, ako se većina prihoda ostvaruje u ugostiteljskom objektu, uskoro će se očitovati Porezna uprava, jer su joj iz Banskih dvora uputili zahtjev za vjerodostojno tumačenje Zakona o PDV-u. Navodno se očekuje pozitivno mišljenje, odnosno primjena stope od 25, a ne 10 posto.

Nedavno su vlasnici ugostiteljskih objekata ostali nemalo iznenađeni kad su shvatili kako će dostavu hrane, primjerice pizzu iz dostave, građanima koji u hrani vole uživati u svom domu naplaćivati skuplje nego da su im došli u ugostiteljski objekt.

Kako bi se riješile nedoumice, Ministarstvo poduzetništva i obrta zatražilo je vjerodostojno tumačenje zakona čime bi postalo jasno tko treba plaćati PDV po stopi od 25, a tko po stopi od 10 posto. Vjerodostojno tumačenje navodno je gotovo i bit će uskoro objavljeno. Po njemu će se niža stopa primjenjivati i na hranu i piće u dostavi, ako se doista radi o ugostitelju, a tvrtke koje se bave isključivo dostavom i dalje će plaćati PDV od 25 posto.