NAKON preimenovanja

Pitali smo Povijesni muzej što će s Titom deložiranim s trga

01.09.2017 u 12:33

Bionic
Reading

Nakon što je Trg maršala Tita preimenovan u Trg Republike Hrvatske inicijator ideje promjene imena Zlatko Hasanbegović predložio je da se ploče s Titovim imenom deponiraju u muzej jer imaju povijesnu vrijednost

Hrvatski povijesni muzej izrazio je spremnost da natpisne table Trga maršala Tita prihvati i uvrsti u svoj fundus, potvrdila je za tportal ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar.

Tako će se spriječiti to da one postanu svojevrsni trofeji, kao što smo nedavno imali slučaj, kada je skinuta ploča Trga maršala Tita, koja je, naposljetku, prema riječima Nevena Brajkovića, čovjeka koji ju je skinuo, završila u inozemstvu.

'Smatramo da one posjeduju vrijednost sadržavajući povijesni kontekst koji će omogućiti buduću prezentaciju suvremenih pojavnosti i procesa', objašnjava ravnateljica muzeja.

Napominje da je Hrvatski povijesni muzej nacionalna muzejska ustanova koja sabire, čuva, znanstveno i stručno obrađuje te predstavlja materijalna svjedočanstva hrvatske povijesti. Jedna je od najstarijih i najznačajnijih muzejskih institucija u Republici Hrvatskoj koja posjeduje najraznovrsnije muzejske predmete što prezentiraju povijesna zbivanja i procese na tlu Hrvatske od ranog srednjeg vijeka do suvremenosti.

'Hrvatski povijesni muzej posjeduje tako natpisne table i druge raznovrsne predmete državnih i gradskih tijela od Austro-Ugarske Monarhije do suvremene Republike Hrvatske, koji su više puta izlagani na izložbama', kaže ravnateljica.

U muzeju se čuva i ploča s natpisom nekadašnjeg Trga republike u Zagrebu, nakon što mu je vraćen izvorni naziv Trg bana Josipa Jelačića.

  • +26
Zagrebačka Gradska skupština Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

'Slijedom navedenog, odgovorno ispunjavajući svoje poslanje, smatramo da će natpisne table sadržajno upotpuniti fundus Hrvatskog povijesnog muzeja ili pak Muzeja grada Zagreba te omogućiti buduću prezentaciju suvremenih pojavnosti i procesa', smatra ravnateljica Brstilo Rešetar.

Uvjerena je da će u skoro vrijeme Hrvatski povijesni muzej ostvariti dugo iščekivani stalni postav na temelju čije će se prezentacije omogućiti znanstvena i stručna rasprava o ovim i sličnim temama iz suvremene hrvatske povijesti te predmetima kojima je mjesto u ovoj instituciji, a ne u dnevnopolitičkim raspravama.