prijepori u javnosti

Pitali smo Pfizer je li dovoljna samo jedna doza cjepiva za zaštitu od korone. Evo što kažu

19.02.2021 u 16:00

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme sve se više u svjetskoj javnosti spekulira mogućnošću odgađanja davanja druge doze Pfizerova cjepiva protiv Covida-19, prvenstveno zbog nedostatka cjepiva

Zbog toga smo postavili pitanje direktno Pfizeru koji je adekvatan razmak između dviju doza njihova cjepiva, što ako se druga doza cjepiva uopće ne uzme i koliko traje zaštita protiv Covida u tom slučaju. Poseban ton raspravi o drugoj dozi Pfizerova cjepiva dali su kanadski znanstvenici Danuta Skowronski i Gaston De Serres tvrdeći da je jedna doza sasvim dovoljna jer već tada njegova učinkovitost doseže visokih 92,6 posto. Rad su objavili u časopisu New England Journal of Medicine, a zaključke su, navode, temeljili na dokumentaciji koju je Pfizer podnio Američkoj agenciji za hranu i lijekove.

Na naš upit je odgovorila Urša Lakner, voditeljica korporativnih poslova u Pfizeru za jadransku regiju, navevši da se preporuke o alternativnim načinima doziranja nalaze u rukama zdravstvenih vlasti i mogu sadržavati preporuke koje počivaju na principima javnog zdravlja.

'Kao biofarmaceutska tvrtka koja radi u visoko reguliranoj industriji, naš je položaj potkrijepljen etiketom i indikacijom dogovorenima s regulatorima, a oni su utemeljeni na podacima iz treće faze naše studije', navela je u odgovoru, dodavši da je treća faza studije tvrtke Pfizer i BioNTecha za cjepivo Covid-19 osmišljena kako bi se procijenili sigurnost i učinkovitost cjepiva prema rasporedu od dvije doze koje se primaju s razmakom od 21 dana.

Naglašava se da sigurnost i djelotvornost cjepiva nisu procjenjivane na različitim rasporedima doziranja jer je većina sudionika ispitivanja primila drugu dozu u navedenom roku.

  • +33
Prve doze Pfizerova cjepiva stigle u Zadarsku županiju Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

'Podaci iz treće faze studije pokazali su da su, iako se djelomična zaštita od cjepiva pojavljuje već 12 dana nakon prve doze, potrebne dvije doze cjepiva kako bi se osigurala maksimalna zaštita od bolesti i ostvarila djelotvornost cjepiva od 95 posto. Nema podataka koji pokazuju da se zaštita nakon prve doze održava nakon 21 dana', poručuju iz Pfizera.

Iako su odluke o alternativnim režimima doziranja u nadležnosti zdravstvenih vlasti, Pfizer vjeruje da je presudno to da zdravstvene vlasti provode nadzor nad bilo kojim provedenim alternativnim rasporedom i osiguravaju svakom primatelju maksimalnu moguću zaštitu, što znači imunizaciju s dvije doze cjepiva.