MATEMATIČAR - ZVIJEZDA IZBORA

Pirat iz Brela osvojio čak više glasova od Tonina Picule

16.04.2013 u 11:17

Bionic
Reading

Jedno od najvećih iznenađenja izbora za Europski parlament uspjeh je Piratske stranke, najmlađe hrvatske stranke koja je osvojila 1,19 posto glasova na državnoj razini. Kandidat na listi pirata, Marko Doko, u svom rodnom mjestu, u Brelima pored Makarske, osvojio je 20,80 posto glasova

Doko je u Brelima prvoplasirani kandidat s najviše glasova, a dobio je čak 36 glasova više od Tonina Picule, vodećeg kandidata po broju osvojenih glasova na cijeloj Makarskoj rivijeri.

Tridesetogodišnji Breljanin Marko Doko živi u Zagrebu već 11 godina, gdje je završio studij matematike i računarstva na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je trenutno zaposlen kao znanstveni novak i pohađa doktorski studij matematike.

O njegovom neočekivanom političkom uspjehu priča cijela Makarska rivijera.

Čestitke na uspjehu. Kako ste uspjeli dobiti 20,80 posto glasova u Brelima?
Činjenica da smo dio prepoznatljivog međunarodnog pokreta osigurala nam je oko jedan posto podrške čak i u mjestima u kojima nismo imali lokalnih kandidata ni lokalne kampanje. S druge strane, u svim gradovima i općinama u kojima imamo organizirane ogranke ili aktivne simpatizere postigli smo znatno bolji uspjeh u odnosu na rezultat na razini države, a rezultat u Brelima je ekstremni primjer toga. Iz svega ovoga vidljivo je da je to što sam 'breljansko dite' odigralo presudnu ulogu u ovom izbornom rezultatu koji još jednom dokazuje kako su Brela uvijek bila svjetska sredina, otvorena novim idejama. Jako sam ponosan na ostvareni rezultat jer su me moji Breljani prepoznali i podržali unatoč tome što već dvanaest godina ne živim u Brelima. Iskoristio bih priliku da i ovim putem zahvalim onima koji su podržali mene osobno, ali i piratsku ideju.

Kakve su daljnje ambicije - hoćete li ići na lokalne izbore?
Da, sudjelovat ću na lokalnim izborima kao kandidat Piratske stranke, no to nažalost neće biti u Brelima, nego u Zagrebu, gdje živim otkako sam otišao na studij nakon kojeg sam se i trajno nastanio u Zagrebu. U sjeni rezultata u Brelima ostao je solidan rezultat na području Grada Zagreba, gdje su Pirati dobili podršku preko 2 posto birača, što nam daje nadu za ostvarivanje dobrog rezultata na nadolazećim lokalnim izborima te ukazuje na perspektivu i potencijal za daljnji razvoj piratske ideje u Hrvatskoj.

Breljani se nadaju da će 'njihovo dite' kada završi doktorat iz matematike zasjesti u klupe Europarlamenta ili neke slične međunarodne institucije.