NA POTICAJ MINISTRA

Pilot Danijel Borović i supruga Snježana predstavili knjigu 'Prelet za Hrvatsku'

11.02.2020 u 18:39

Bionic
Reading

Knjiga "Prelet za Hrvatsku" u kojoj je pilot Danijel Borović sa suprugom Snježanom iznio sjećanje na herojski pothvat koji je izveo 4. veljače 1992., kada je MIG-om 21 iz zrakoplovne baza JNA Željave sletio u Pulu, a Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, predstavljena je u utorak u Zagrebu.

Na predstavljanju knjige u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" bili su, među ostalima, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te mnogi pripadnici HRZ-a i kadeti Hrvatske vojske, priopćio je MORH.

Umirovljeni pukovnik HRZ-a pilot Danijel Borović na početku je zahvalio ministru obrane Damiru Krstičeviću na poticaju da svoju priču stavi na papir te tako ovjekovječi jedan dio hrvatske povijesti o kojem se dugo nije govorilo.

"Do 2017. godine i onda 15 godina unazad ovaj događaj nije se uopće spominjao. Ne samo moj prelet, već ni preleti Ivana Selaka i Ivice Ivandića. Kada se bližila 25. obljetnica moga preleta, ministar Krstičević je za to saznao i tada se krenulo s obilježavanjem ovih događaja", prisjetio se Borović.

Pukovnik Borović posebno je zahvalio svojoj supruzi Snježani, koja je tu knjigu i počela pisati, zbog njezine hrabrosti i odlučnosti da zajedno s njim sudjeluje u preletu iz baze JNA Željave u 92. zrakoplovnu bazu u Puli.

"Ovo je naše trajno svjedočanstvo i hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u njezinom stvaranju. Neki još i danas misle da je bilo samo tako sjesti u avion i otići, no puno je ljudi tu uključeno, pogotovo još u okolnostima koje su bile oko nas", rekao je Borović.

Supruga pukovnika Borovića Snježana zahvalila je svima koji su pomogli njoj i njezinu sinu Vanji u teškim i neizvjesnim trenutcima za njihovu obitelj, dodajući kako njihovu pomoć i potporu nikada neće zaboraviti.

U znak sjećanja na legendarni prelet, MIG-21 pukovnika Borovića postavljen je na ulazu u vojarnu u Puli kao vojni eksponat, a ministar Krstičević prigodno je podsjetio da je baš avion kojim je Danijel sletio u Pulu bio prvi borbeni nadzvučni avion u vlasništvu Hrvatske, što je bio začetak eskadrile borbenih aviona.

  • +13
Damir Krstičević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

"Hrvatska u kontinuitetu ima izvrsne pilote. U to se možemo uvjeriti svakim danom bilo da se radi o zadaćama air policinga, hitnoga medicinskog prijevoza, traganja i spašavanja, protupožarnim aktivnostima ili zadaćama transporta. Dragi piloti, hvala vam na svemu što činite za Hrvatsku vojsku i naš narod", rekao je ministar Krstičević.

Istaknuo je da su piloti uvijek donosili prevagu te da su bili od presudne važnosti u svim pobjedničkim operacijama Domovinskog rata.

"Od kolikog su značaja za Hrvatsku vojsku i moral hrvatskih branitelja bili preleti naših pilota i njihov angažman u borbenim operacijama, mogu posvjedočiti i osobno. Ništa nas nije moglo zaustaviti kada su nam u operaciji oslobađanja hrvatskog juga pružili zračnu potporu", rekao je ministar Krstičević.

Istaknuo je i važnost nastavka modernizacije i razvoja Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, ocjenjujući kako država koja je u stanju čuvati svoje nebo ima budućnost.

"Ova Vlada prepoznala je potrebu za modernizacijom Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Nabavljamo moćne nove helikoptere crne jastrebove. Pokrenuli smo nabavu višenamjenskoga borbenog aviona i cilj nam je taj postupak dovršiti do kraja mandata ove Vlade", zaključio je ministar Krstičević.