BANDIĆU SPAKIRAN KOFER

Pidžama i 'Čovječe ne ljuti se' za Remetinec

20.05.2010 u 18:52

Bionic
Reading

Iako je gradonačelnik Milan Bandić danas otišao u Mađarsku, nekoliko tisuća prosvjednika ispred Gradske uprave tražilo njegovu ostavku i pritvaranje u Remetincu

Improviziranim kartonskim koferima na kojima je bila naljepnica Remetinec, prosvjednici su jasno dali do znanja gdje žele vidjeti gradonačelnika Bandića koji se sinoć nonšalantno, što je shvaćeno kao provokacija, prošetao pored dežurnih prosvjednika u Varšavskoj.

Uz pratnju bubnjeva i s koferima i transparentima u rukama, povorka je kroz središte grada stigla ispred sjedišta DORH-a u Gajevoj ulici ispred kojega se moglo čuti gromoglasno: 'Lopovi, lopovi.'

Putem je pjevana prerađena inačica pjesme 'Zagreb te zove', a nakon dolaska pred zgradu Gradske uprave, prosvjednici su zatražili od gradonačelnika ostavku.


Oko 19 sati, povorka je stigla pred Gradsku upravu gdje su organizatori gradonačelniku donijeli kofer za Remetinec, a u njemu spremili: četkicu za zube, pidžamu, britvicu, ručnik, utege i igru Čovječe ne ljuti se. No teško je da se Bandić na njih neće ljutiti nakon transparenata 'Odstupi, sotono' 'Bandiću, nađi si novi posao' Bandiću, lopove' 'Milane, pakiraj kofere'.

Iako su čelnici udruga Pravo na Grad i Zelena akcija jasno rekli da zastupaju interese svih Zagrepčana i Zagrepčanki, na prosvjedu je bilo oko četiri tisuće ljudi. Hoće li Bandić završiti u Remetincu, ipak će odlučiti državne institucije.

'Bili smo kod Bajića koji kaže da su izvidi u tijeku za utvrđivanje moguće kaznene odgovornosti za rušenje zgrada na Cvjetnom trgu. To je vezano za kaznenu prijavu iz 2007.', rekao je pred Gradskom upravom Tomislav Tomašević iz Zelene akcije.

Dodao je kako su prije mjesec dana podnijeli kaznenu prijavu direktno protiv Bandića te kako je Uskok zatražio od policije kriminalističku obradu zbog potpisivanja mogućeg štetnog ugovora za financiranje ulazno-izlazne rampe za javnu podzemnu garažu u Varšavskoj.

'Bandić će odgovarati zato što je obvezao građane da plate 12 milijuna kuna i unište si pješačku zonu', istaknuo je Tomašević i poručio gradonačelniku da je 'dosta Krašograda, Varšavske, zlatnog WC-a i svih 100-tinjak korupcijskih afera koje se vežu za njega'.

Teodor Celakoski
iz Prava na grad ustvrdio je pak da je 'jedno ime za pogodovanje, kumove i korupciju, a to je Milan Bandić'.

Na kraju prosvjeda prosvjednici su dizanjem ruku odlučili da se s blokadom radova u Varšavskoj ide dalje sve dok institucije ne odrade svoj posao do kraja. Celakoski je dramatično ustvrdio: 'Ako nas noćas policija uzme iz Varšavske, pozvat ćemo vas da je opet zauzmemo. Budite spremni!'