kompenzacija za epidemiju

Picula traži odgovore od Europske komisije: Hoćete li financijski pomoći turističke zemlje pogođene koronavirusom

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 09.03.2020 14:13
  • Objavljeno 09.03.2020 u 13:36
Tonino Picula (SDP/S&D), zastupnik u Europskom parlamentu

Tonino Picula (SDP/S&D), zastupnik u Europskom parlamentu

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula uputio je potkraj prošlog tjedna Europskoj komisiji pitanje o tome kako planiraju kompenzirati gubitke nastale zbog epidemije koronavirusa Covid-19 u zemljama članicama čije gospodarstva u velikoj mjeri ovise o turizmu: 'Planira li Komisija aktivne mjere i posebna sredstva za nadoknadu snažnih gubitaka država članica EU-a čije gospodarstvo značajno ovisi o turizmu?'

Naime hrvatski mediji već su pisali o tome da je otkazana trećina turističkih aranžmana za uskršnje praznike, što ne stvara optimističnu sliku pred nadolazeću sezonu. Gubitak će se osjetiti u svakom sektoru jer turistički lanac opskrbe uključuje sve, od usluga smještaja, hrane i pića, do prijevoza i putničkih usluga, zbog čega Picula smatra da EK mora imati plan i osigurana sredstva kojima će pomoći zemljama koje će biti najgore pogođene padom turističkog prometa, priopćili su iz njegova ureda.

Picula je podsjetio Komisiju da Hrvatska kao turistička zemlja značajno ovisi o prihodima od turizma. U zadnja tri mjeseca milijuni građana Kine nisu u mogućnosti putovati, a tradicionalna tržišta za hrvatski turizam, poput Italije i Njemačke, izravno su pogođena koronavirusom.

Ovakva situacija stvara strah od zaraze među ljudima koji planiraju posjetiti drugu zemlju te negativno utječe na turistička putovanja.

Zbog toga je Piculino drugo pitanje bilo usmjereno na suzbijanje lažnih vijesti oko koronavirusa: 'Na koji način Komisija može reagirati u borbi protiv iracionalnih i senzacionalističkih dezinformacija oko koronavirusa, koje stvaraju strah i dodatno obeshrabruju građane na putovanja?'

Turizam čini 10,4 posto svjetskog BDP-a. Svjetsko vijeće za turizam i putovanja (WTTC) objavilo je kako su pad potrošnje i smanjen broj putovanja u svijetu već prouzročili oko 22 milijarde dolara gubitka. No ti gubici mogli bi iznositi i do 49 milijardi dolara ako kriza bude trajala kao epidemija SARS-a, navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!