KONAČNI REZULTATI

Picula je 'duplo veća faca' od Ruže Tomašić

  • Autor: S.S./Media Servis
  • Zadnja izmjena 15.04.2013 13:45
  • Objavljeno 15.04.2013 u 12:58
Tonino Picula i Zoran Milanović

Tonino Picula i Zoran Milanović

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin objavio je i konačne rezultate glasovanja za Europski parlament. Na izbore je izašlo 20, 84 posto građana, a za Europski parlament izabrali su šest kandidata s liste HDZ-ove koalicije, pet s SDP-ove i jednog Laburista

'Privilegiranih glasova, da tako kažem, glasova kojima su birači dali prednost jednom od kandidata na listiću bilo je 507.606, što znači da smo na 68,46 posto imali preferencijalnu odluku, dakle birači su iskoristili to svoje pravo', kazao je predsjednik DIP-a.

Najviše preferencijalnih glasova dobio je Tonino Picula, a nakon njega Ruža Tomašić. Picula je u konačnici dobio 112.559 glasova, a Ruža Tomašić 64.758 glasova.

Ivana Galović

Ivana Galović

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivana Galović


U 12 sati počeli su teći rokovi za prigovor. U idućih 48 sati može se podnijeti prigovor na postupak izbora koji je objavljen, a DIP na taj prigovor mora odgovoriti u daljnjih 48 sati.

Teku i rokovi za objavu financijskih izvješća. Stranke i nositelji lista grupe birača koji su sudjelovali na izborima dužni su, najkasnije 30 dana nakon održanih izbora, do 14. svibnja 2013. javno objaviti i dostaviti financijske izvještaje Državnom izbornom povjerenstvu.

Ono je, pored ostalog, zaduženo i za donošenje odluke, to jest administrativne sankcije (potpuni ili djelomični gubitak naknade troškova ili obustavu isplate naknade troškova) za kršenje Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe odluku.

Potpune rezultate za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske možete vidjeti ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!