'dalekosežne posljedice'

Braut: Privatizacija je jedini razlog centraliziranja specijalnih bolnica. Država ih želi prodati i uzeti novac

25.10.2021 u 12:37

Bionic
Reading

Zamjenik primorsko-goranskog župana ocijenio je u ponedjeljak kako su predložene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje predviđaju da neke županijske zdravstvene ustanove uđu u državno vlasništvo - centralizacija koja će imati dalekosežne posljedice

Na redovnoj konferenciji za novinare zamjenik župana Vojko Braut rekao je kako se u Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti predlaže da određene zdravstvene ustanove, kojima je osnivač Primorsko-goranska ili druge županije, prijeđu u vlasništvo države, odnosno da se mijenjaju osnivačka prava.

Ustvrdio je kako je riječ "o centralizaciji jednim potezom pera, kojim se uvodi daljnja pravna nesigurnost."

Najavio je da je župan Zlatko Komadina za danas popodne sazvao sastanak s ravnateljima zdravstvenih ustanova u županiji, kako bi se, ako postoji konsenzus, zatražilo da se predloženi model izmjeni.

Braut je također naveo da se na području Primorsko-goranske županije radi o županijskom Zavodu za hitnu medicinu, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo te trima specijalnim bolnicama – Thalassotherapiji u Opatiji i Crikvenici i Psihijatrijskoj bolnici Rab.

"Kao da to nije dosta, riječ je i o sanitetu, koji je sada u sklopu Doma zdravlja, a prešao bi pod novi, državni zavod za hitnu medicinu," dodao je.

Smatra i da je prijedlog zakona izrađen izvan fokusa stručne i opće javnosti i bez bilo kakve prethodne analize.

Braut je naveo da su sve županije proteklih godina puno ulagale u zdravstveni standard, zgrade i opremu te da je samo Primorsko-goranska županija u posljednje četiri godine uložila oko 250 milijuna kuna, od toga 80 milijuna kuna izvornih prihoda.

Rekao je da županije imaju investicijske planove i da je upitno kako će ih dalje provoditi. Spomenuo je pritom projekt preseljenja riječkog Zavoda za hitnu medicinu i daljnja ulaganja u specijalne bolnice.

Braut je naglasio kako se iz dosadašnjih primjera vidi da država, kada centralizira, ne gospodari kako treba, a da se to vidi iz primjera prepuštanja poslova i ureda državne uprave županiji, koji su bili u jako lošem stanju.

Spomenuo je i projekt izgradnje nove riječke bolnice, koji se, kaže, ne bi ostvario da Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija nisu izdvojili znatna sredstva.

Zamjenik župana ocijenio je da bi donošenje takvih izmjena i dopuna zakona imale dalekosežne posljedice za standard usluge i kvalitetu života građana, da će se smanjiti investicije te kako mu se čini da je jedini razlog centraliziranja specijalnih bolnica privatizacija, tj. da ih država želi prodati i uzeti novac.

Iz Primorsko-goranske županije očekuju da će na prijedlog izmjena zakona reagirati i druge županije, gradovi i općine.