najavljena reforma

Andreja Marić: Želi se potezom pera bolnice oteti županijama

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 22.10.2021 11:15
  • Objavljeno 22.10.2021 u 11:15
Andreja Marić

Andreja Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

Saborska zastupnica SDP-a Andreja Marić kritizirala je u petak nacrt reforme zdravstvenog sustava ocijenivši da se želi „potezom pera” oteti županijama njezina imovinu i osnivačka prava nad bolnicama

„Zdravstveni sustav je nakaradan, cijene pruženih zdravstvenih usluga su nerealne, financijski limiti nedovoljni, nedovoljno je i djelatnika, nisu riješeni prekovremeni sati, a novi nacrt izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti ne nudi potrebne reforme”, ustvrdila je Marić u slobodnom iznošenju stajališta u ime Kluba SDP-a.

Tvrdi da se predviđa centralizacija cijelog sustava, predlaže da sve opće i specijalne bolnice na županijskoj razini, njih 57, dobiju novog vlasnika, državu, te predviđa ukidanje 21 županijskog zavoda za javno zdravstvo i zavoda za hitnu medicinu.

"Želi se doslovce potezom pera oteti županijama njezina imovina i osnivačka prava nad bolnicama, zavodima za hitnu medicinu i zavodima za javno zdravstvo. Nećemo dopustiti ukidanje naših odjela odnos zdravstveni ustanova”, poručila je.

Marin Miletić (Most) govorio je pak o tranziciji na zeleno gospodarstvo poručivši kako se ona ne bi trebala odvijati na teret građana i poduzetnika.

Prethodno zastupnici su u kratkoj polusatnoj raspravi podržali potvrđivanje izmjena Sporazuma o prijenosu i objedinjavanju doprinosa u jedinstveni sanacijski fond između članica EU-a.

Cilj jedinstvenog sanacijskog fonda je osigurati otpornost financijskih institucija da se nose s financijskim krizama, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić.

Osim toga, dodao je, određuje se da sanacije kreditnih odnosno financijskih institucija se provode isključivo na teret tih istih institucija i njihovih novaca, dakle bez novaca poreznih obveznika.

Jedinstveni sanacijski fond odnosi se na 3000 kreditnih institucija na razini EU, a cilj je prikupiti 68 milijardi eura do 1. siječnja 2024., trenutno je taj iznos na nešto više od 30 milijardi eura, kazao je Zrinušić.

Ovom točkom Sabor je završio ovotjedni rad.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!