USKLAĐIVANJE S INFLACIJOM

PGŽ: Od srpnja skuplji smještaj u županijskim domovima za starije

26.06.2023 u 23:52

Bionic
Reading

Županijska pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač u ponedjeljak je rekla da će cijene smještaja u domovima za starije osobe čiji je osnivač Primorsko-goranska županija u srpnju vjerojatno biti usklađene sa stopom inflacije i povećane za pet do šest posto

Pročelnica je na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi kazala da je za redovno poslovanje domova za starije osobe Primorsko-goranska županija izdvojila 150 tisuća eura te da će biti potrebno još novca.

Osigurana novčana sredstva su namijenjena za pokriće povećanja rashoda za zaposlene zbog porasta plaća zaposlenika u javnim i državnim službama.

Domu „Kantrida“ i Domu „Volosko“ osigurano je po 50 tisuća eura te po 25 tisuća eura domu u Velom Lošinju i „Malom Kartecu“ u Krku.

Iako pozdravlja rast plaća, pročelnica je upozorila da u državnom proračunu nisu osigurana dovoljna sredstva za domove kojima je osnivač Županija.

Decentralizirana sredstva ostaju na istoj razini, što znači da trošak pada na krajnjeg korisnika ili osnivača, a on se penje i do 500 tisuća eura ukupno, naglasila je uz najavu moguće korekcije cijena u srpnju koje su, kako je istaknula, daleko ispod tržišnih, a uskladile bi se sa stopom inflacije u visini od pet do šest posto.

Pročelnica Dragica Marač je naglasila da je, unatoč povećanju cijena energenata i hrane, visina decentraliziranih sredstva godinama ista, a metodologija za izračun cijene troškova u domovima zastarjela te očekuje da će resorno ministarstvo ove godine usvojiti novi Pravilnik, u kojem će istaknuti problemi biti prepoznati.