šef reformista

Čačić: Umirovljenici su imali za trećinu bolje mirovine na početku ove Vlade

19.06.2023 u 14:05

Bionic
Reading

Radimir Čačić, predsjednik Reformista Radimir Čačić u ponedjeljak je predložio promjenu usklađenja mirovina prema realnoj inflaciji umirovljeničke košarice od 18 posto te poručio da su 2016., na početku ove Vlade, mirovine bile za trećinu povoljnije nego danas

Pred nama je 1. srpnja, rok za redovno usklađenje mirovina, što Upravno vijeće HZMO-a čini dva puta godišnje pa je, primjerice, to usklađenje 1. siječnja 2023. za drugo polugodište 2022. iznosilo 5,57 posto, kazao je Čačić na konferenciji za novinare u Saboru.

„Službena prošlogodišnja stopa inflacije bila je 10,8 posto, a realna stopa inflacije za košaricu troškova umirovljenika iznosila je 18 posto. Vlada nije provela usklađenje na razini 18, ali ni 10,8 posto nego je nastavila na svoj način usklađenja mirovina. Kada je ova Vlada počela sa svojim radom, 2016. godine, 42,84 posto su bile prosječne mirovine u prosječnim plaćama, a danas, uz sve silne pomoći i osjetljivost za najugroženije dijelove stanovništva, udio mirovine su tek 31 posto plaće", rekao je Čačić.

Dodao je i da se danas može ustvrditi da je 2016. za jednu trećinu bilo povoljnije stanje umirovljenika u odnosu na prosječne plaće nego što je danas.

Do ove 'uspješne' Vlade, što pokazuju brojke, neke manje uspješne Vlade koje su došle iz istog prostora imaju malo drugačije brojeve mirovina - Srbi 46,5 posto prosjek mirovine u odnosu na plaće, Crnogorci 48,5 posto u odnosu na plaće, Makedonci 52,2 posto, a naši susjedi Slovenci 56,9 posto, pri čemu oni imaju za četvrtinu veće plaće u odnosu na zaposlene u Hrvatskoj, a za 104 posto veće mirovine, iznio je Čačić podatke iz susjednih zemalja.

Čačić: Unazad sedam godina umirovljenici u Hrvatskoj su kontinuirano zakidani

Imaju, naglasio je, više nego dvostruke mirovine, a plaće su samo za četvrtinu veće i time umirovljenička populacija u Sloveniji nije zadovoljna i najavljuju se prosvjedi. Ali tamo je očito jedina politička snaga koju umirovljenici imaju, a to je glas na izborima, puno bolje organizirana pa je zato i situacija bolja.

Čačić je rekao da su pred nama dvije opcije - nastaviti srozavati razinu egzistencije naših umirovljenika tako da se i dalje primjenjuje formula koja u inflatornim vremenima nanosi štetu ili, kako predlaže, provesti usklađenje prema realnoj inflaciji umirovljeničke košarice troškova i da se time nastavi, uz obvezu do 1. srpnja, "i time ova Vlada vrati na ono što je naslijedila i da se prosječna mirovina vrati na barem 43 posto od prosječne plaće koliko je bila 2016.".

Najavio je i da će inzistirati da buduća Vlada sebi za cilj zada podizanje prosječnih mirovina od najmanje 50 posto prosječne plaće. Ovih sedam godina kontinuiranog zakidanja umirovljenika i svega što im je oduzeto 'usklađivanjem', ne očekujemo da će umirovljenicima biti vraćeno, ali idemo zaustaviti propadanje, pozvao je Čačić.

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević ustvrdila je da su u Hrvatskoj egzistencijalno najugroženiji umirovljenici, no, upravo su oni jedini koji su izostavljeni iz svih Vladinih mjera i reformi, a riječ je o trećini građana koji žive na rubu ili ispod granice siromaštva