TAJMING ISTRAGA

Petrov odgovorio Plenkoviću: Nije bitno vrijeme u kojem će se istraživati Agrokor

11.04.2017 u 15:29

Bionic
Reading

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer odaslao poruku o istragama u Agrokoru došao je odgovor čelnika Mosta Bože Petrova

Govoreći o slučaju Agrokor, Petrov je pojasnio što bi se dogodilo da Vlada nije reagirala tzv. lex Agrokorom.

'Todorić bi i dalje mogao licitirati što će napraviti s Agrokorom, gospodarski sustav bi nastavio s agonijom, a dovelo bi se u pitanje i ostale kompanije, dobavljače', kazao je Petrov.

Kazao je da je Todorić možda nominalno vlasnik Agrokora, no zbog silnih kredita i dugova zapravo nije više vlasnik.

'Ali donošenje zakona je samo prva faza. U drugoj slijedi restrukturiranje. Očekujem maksimalnu transparentnost i na kraju restrukturiranja te da sve druge hrvatske kompanije mogu sudjelovati u kupnji Agrokorovih tvrtki koje će izaći na tržište. Smatram da sve hrvatske kompanije, kada ove iz Agrokora izađu na tržište, trebaju sudjelovati u kupnji jer mislim da nam ne treba jedan gigant, već niz jakih hrvatskih kompanija. Ako tako postavimo pravila - udaramo zdrave temelje ekonomiji i tržišnu utakmicu', kazao je Petrov.

Nakon što je Mostov ministar Vlaho Orepić jučer na sjednici Vlade kazao kako nitko neće biti amnestiran zbog toga što je Agrokor doveden do ruba premijer Plenković u intervjuu za HRT sinoć je kazao da neće dozvoliti nikome, pa ni članovima Vlade, da koristi represivni sustav u političke svrhe.

Bila je to svojevrsna poruka Mostu, na koju je, na upit novinara, odgovorio Petrov. 'Što se tiče istraga oko Agrokora, trebaju biti neovisne i ne smiju biti politički motivirane. Ne postoji vrijeme, predizborno, postizborno i bezizborno, u kojem će istrage biti ometane. I kao građanin i kao svi drugi građani, ali i kao predsjednik Sabora, smatram da se treba u potpunosti istražiti sve oko Agrokora. Sasvim je nebitno vrijeme i hoće li to biti prije ili poslije izbora', kazao je Petrov.

Komentirao je i spekulacije da Most nije bio oduševljen imenovanjem Ante Ramljaka povjerenikom za Agrokor.

'Ima potporu Mosta, a smatram da je ova druga faza izuzetno osjetljiva. Mislim da je dobro da na kraju restrukturiranja hrvatske kompanije budu te koje će imati mogućnost kupiti Agrokorove kompanije. Imat ćemo niz jakih hrvatskih kompanija i zdravu tržišnu utakmicu', rekao je Petrov.

Najavio je i da će se idući tjedan u Saboru raspravljati o skidanju imuniteta Tomislavu Sauchi.