ODGOVOR NA SPEKULACIJE

Petrov: Moj potpis kod bilježnika obvezuje cijeli Most

10.12.2015 u 09:26

Bionic
Reading

Gost Novog dana televizije N1 bio je čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov. Progovorio je o razgovorima s dvije koalicije, ali i spekulacijama o samom Mostu i zajedništvu zastupnika Mosta

U medijima su se pojavili navodi da su nezadovoljni zastupnici Mosta nezavisnih lista održali tajni sastanak jer su nezadovoljni načinom na koji Božo Petrov vodi pregovore. Navodno se bune da Petrov odlučuje umjesto njih te su složni da do novih izbora ne smije doći.

'Nije bilo takvog sastanka. Postoje različite glasine, zadnja tri tjedna je mnogo neistina i insinuacija. Nije bilo nikakvog sastanka, a pogotovo ne vijeća i zastupnika, to će biti u petak', rekao je Petrov.

S obzirom na to da dnevni listovi pišu o tome kako predsjednik SDP-a Zoran Milanović prikuplja podršku 76 zastupnika za sazivanje Sabora, Petrov je upitan postoji li sada mogućnost da se idućeg tjedna formira sabor bez odluke Mosta.

'Ne mogu prejudicirati što će napraviti SDP i HDZ. Most će do kraja pregovora biti dosljedan i glasovati za taj prijedlog ako se o predsjedniku sabora usuglase HDZ i SDP. Most će postupiti do tada isto kao i prošli put. Nećemo dopustiti da se preko naših leđa odvrte interesi drugih stranaka. Mislimo da se ovaj put neće dogoditi politička trgovina. Ako su to uspijevali zadnjih 25 godina, ovaj put neće', rekao je Petrov.

U kampanji Petrov je ovjerio kod javnog bilježnika dokument kojim se obvezuje da neće u koaliciju ni sa SDP-om ni s HDZ-om. 'Moj potpis kod javnog bilježnika obvezuje i mene i druge. Jedina osoba koja se nije usuglasila je gospodin Prgomet. Tri dana nakon izbora je bilo jasno zašto je jedini bio protiv toga', rekao je Petrov za N1.


U Mostu i dalje smatraju da premijer ne mogu biti ni Milanović ni Karamarko. 'Nisam samo ja taj koji je s time izlazio u medije. Naravno da mi stojimo pri tome da bi u ovom trenutku najbolje rješenje bio nestranački kandidat i tripartitna vlast. Ako jedna strana ne prihvati, mi ćemo tu priču graditi s drugom', kaže Petrov.

Potvrdio je da su u Mostu razgovarali sa Sandrom Švaljek. 'Što se tiče nje, Most nije razgovarao na način da mi od nje tražimo suglasnost ili odobrenje za kandidata za premijera. Mi smo u proteklih godinu dana razgovarali s brojnim stručnjacima o programu, pa tako i s njom. Ali da smo mi odabrali svoj stav o bilo kojem kandidatu - nismo', kaže Petrov.

Komentirao je i kritike da se odluke o Mostu i koalicijama dolaze izvan samog Mosta.

'Meni je žao što oni još uvijek nisu razumjeli način na koji Most funkcionira. Mi nemamo hijerarhiju, mi imamo mozaik, kod nas saborski zastupnici donose odluke i samo na tom sastanku se može govoriti o donošenju bilo kakvih smjernica. Sve floskule da sam ja jedan čovjek ujutro, a drugi popodne za mene su smiješne, jer meni ni vlastiti roditelji kad mi se život lomio nisu davali instrukcije nego podršku. Ne vidim zašto bih s 36 godina svoj život dao u ruke nekom drugom', rekao je Petrov.

Cijeli razgovor s Božom Petrovom pročitajte OVDJE.