TREĆA NESREĆA

Petrina opet pokušao ući na Županijsku skupštinu

07.10.2009 u 15:14

Bionic
Reading

Primoštenski gradonačelnik Stipe Petrina, nositelj nezavisne liste za Skupštinu Šibensko-kninske županije, koji je na današnjoj sjednici treći put pokušao aktivirati svoj mandat u tom tijelu, na tiskovnoj je konferenciji izjavio kako ne priznaje tumačenje Središnjeg državnog ureda za upravu o Zakonu o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana, po kojemu je njegova načelnička dužnost nespojiva s vijećničkim mandatom u skupštini

ŠIBENIK - Petrina tvrdi kako praksa Ustavnog suda kaže da mišljenja ministarstva i drugih vladinih tijela nisu paralelan propis, odnosno ne mogu obvezivati. Petrini su ulaz na skupštinsku sjednicu danas onemogućili zaštitari koje je angažirala županijska uprava, nakon čega je on održao konferenciju za novinare.

"U ljeto 2007. primoštenska je općina od ustavnog suda prvi put zatražila ocjenu ustavnosti zakona odredbe kojega su, držimo, prijeporne, no do danas nismo dobili odgovor od tog suda, kao ni od ministratsva pravosuđa kojemu smo se pismeno obratili u siječnju 2009.", rekao je Petrina.

"Dok ustavni sud ne ocijeni ustavnost zakona, odluku kojega ću poštovati, pokušavat ću ući na sjednicu skupštine", naglasio je Petrina pred novinarima.

"Smatra se da je davanjem ostavke na članstvo u primoštenskom Općinskom vijeću Stipe Petrina konkludentnom radnjom dao ostavku i na drugu nespojivu dužnost, odnosno mjesto člana županijske skupštine", stoji u mišljenju središnjega državnog ureda za upravu o Petrininu mandatu.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je rebalans proračuna koji je 136 milijuna kuna, odnosno oko šest posto niži, većinom zbog smanjenja prihoda iz državnog proračuna i manjih prihoda od poreza na dohodak. Donesena je i mreža srednjih škola kojom se, među ostalim, predviđa osnivanje prve srednje škole u Vodicama.