HRID U SABORU

Petrijevčanin Vuksanović: U Slavoniji ima GMO usjeva

20.04.2016 u 12:45

Bionic
Reading

Zastupnica Hridi Irena Petrijevčanin Vuksanović izazvala je u srijedu u Hrvatskom saboru brojne reakcije tvrdnjom da je određeni postotak usjeva u Slavoniji GMO

'Trenutno imamo situaciju u Slavoniji gdje je određeni postotak usjeva zapravo GMO, jesu li označeni kao takvi, nisam sigurna', rekla je zastupnica u raspravi o Vladinu prijedlogu da se izmjeni Zakon o genetski modificiranim organizmima (GMO).

Ako je to točno, alarmantno je, uzvraća Gordana Rusak (NZ) i poziva da se to provjeri. Tumači da unošenje GMO-a u okoliš odobrava poseban odbor koji daje preporuku vijeću nadležnom za tu problematiku. 'Prema mojim saznanjima taj odbor nije dao dopuštenje za unošenje GMO-a u okoliš u Hrvatskoj. Ako je to ipak drugačije, to treba provjeriti i tada je stanje uistinu zabrinjavajuće', istaknula je Rusak.

Petrijevčanin Vuksanović ustrajava da nije iznijela ni jednu neprovjerenu činjenicu. Zašto nadležna tijela nisu s tim upoznata, zašto nisu nešto poduzela, ne bih ulazila u to, odgovara.

Davor Vlaović (HDZ) je podsjetio da su sve slavonske županije donijele odluku da žele biti bez GMO-a, poziva se na službeni Vladin odgovor da nema uvoza GMO reprodukcijskog materijala, da se ne može kupiti, ni sijati GMO sjeme, pa ni u pokusne svrhe ... 'Ako ima saznanja da postoje takvi usjevi, pozivam nadležne da to provjere, te da iste hitno unište', poručio je Vlaović.

I Franjo Lucić (HDZ) ističe da je stajalište Vlade i Sabora protiv GMO-a, no upozorava da hrvatski uvoz danas nije kontroliran, da kroz uvozne proizvode 'sigurno dobivamo GMO'.

'Ako znate za to, to su očito protuzakonite radnje, to treba istražiti', poručio je i Ladislav Ilčić (Hrast) Hridovoj zastupnici.

Petrijevčanin Vuksanović je odgovorila da kao zastupnica poduzima sve što može, ali se pita što rade nadležna tijela, što rade resorna ministarstva, Vlada.

Upozorila je i da je lani za 17 posto porastao uvoz iz države koja je najveći proizvođač GMO hrane u Europi, da Hrvatska uvozi sjeme iz BiH gdje je po analizi iz 2013. i 2014. pronađeno 67 posto GMO-a.

Predstavnik Ministra zdravstva Ivan Bekavac objasnio je zastupnicima da se predloženim izmjenama nacionalno zakonodavstvo usklađuje s propisima EU 'na način da se propisuje pravna osnova mogućeg ograničavanja ili zabrana uzgoja genetski modificiranih organizama na djelu ili na cijelom području Hrvatske'.

'Propisuje se i način donošenja koegzistencije GMO usjeva i konvencionalnog integriranog i ekološkog uzgoja poljoprivrede proizvoda te se definiraju prava i obveze nadležnih središnjih tijela državne uprave i navodi se jasnija podjela nadležnosti vezano uz provođenje službenih kontrola', rekao je Bekavac, suglasan s prijedlogom matičnog Odbora za poljoprivredu da se izmjene ne rade u hitnom, nego u redovnom postupku.