POZADINA RASKOLA U HSS-U

Petir je godinama bila uz SDP, a sad sipa drvlje i kamenje. Kako to?

15.09.2016 u 15:17

Bionic
Reading

Poraz Narodne koalicije na izborima izazvao je žestoke podjele u HSS-u, stoga se predsjednik te stranke Krešo Beljak odlučio obračunati sa stotinjak neistomišljenika, među kojima je i njeno najpoznatije lice, europarlamentarka Marijana Petir koja se žestoko protivila koaliciji sa SDP-om. Beljak joj, kao i ostalima, zamjera opstrukciju stranke tijekom izbora. Druga strana tvrdi da Beljak suspenzijom pokušava spriječiti Petir da se kandidira za predsjednicu HSS-a. Sigurno je samo to da će u HSS-u sljedećih mjeseci biti vatreno

Petir je za tportal izjavila da još uvijek nije dobila nikakav dokument o suspenziji, kao ni većina suspendiranih. Sve što zna o suspenziji doznala je iz medija koji su prenijeli odluke predsjednika HSS-a što ih je objavio na konferenciji za novinare. Petir vjeruje da je predsjednik HSS-a Krešo Beljak želi spriječiti u kandidaturi za predsjednicu stranke.

'Imajući u vidu to da je odluku objavio sam, bez potpredsjednika stranke koji su ujedno  zastupnici, može se naslutiti da je Beljakov potez potez očajnika kojim on želi zastrašiti one koji drugačije misle od njega, a kako bi spriječio bilo kakvu njihovu reakciju ili djelovanje', smatra Petir.

Međutim, uoči nedavnih unutarstranačkih izbora, na kojima je Beljak postao predsjednik HSS-a smijenivši Branka Hrga, koji je prethodno u koaliciji s HDZ-om donio stranci jedan zastupnički mandat, Marijana Petir nije imala primjedbi na njegovu kandidaturu, a netom poslije ni na izbor.

'Prije prošlih unutarstranačkih izbora nisam se svrstala ni na koju stranu, dakle nisam sudjelovala na unutarstranačkim izborima, a i ono što je tada Beljak obećavao bilo je bitno drugačije od onoga što danas vidimo. Obećavao je samostalan i jak HSS te da nijednu odluku, a posebno onu o sklapanju koalicija, neće donositi bez članstva i da će svi članovi odlučivati o tome. Ne da nisu svi članovi odlučivali o tome, nego je onemogućio nas kao županijske organizacije da sudjelujemo u tom procesu', tvrdi Petir.

Petir bila zamjenica kontroverznoj SDP-ovki Marini Lovrić-Merzel

Prema njezinom mišljenju, najgore je to što je Beljak svoju prošlost - pravomoćno je osuđen za četiri provale u automobile na uvjetnu kaznu zatvora - zatajio članovima HSS-a, zbog čega nije primjerena osoba za predsjednika stranke. Petir je oštar oponent sudjelovanju HSS-a u Narodnoj koaliciji i suradnji sa SDP-om, a tvrdi da je takva suradnja protivna načelima i programu HSS-a, pučke i demokršćanske stranke. Međutim, ovo nije HSS-u prvi put da koalira sa SDP-om. Stranka je bila snažna karika vlade Ivice Račana od 2000. do 2003. godine, a Marijana Petir je od 2002. do 2003. bila zastupnica u Saboru i podržavala Račanovu vladu. Također, od 2005. do 2008. bila je zamjenica - kasnije propale i optužene za korupciju - sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić-Merzel.

Petir objašnjava da je prva prijavila USKOK-u Lovrić-Merzel kada je vidjela kakav je obrazac ponašanja provodila i izašla iz te koalicije. Također tvrdi da je početkom dvijetisućitih HSS tek postizborno ušao u koaliciju sa SDP-om. 'Ovo je prvi put da HSS koalira sa SDP-om na nacionalnoj razini, ali to nema veze sa socijaldemokracijom kao takvom. Nije da se ja protivim koaliranju sa socijaldemokratima. Problem je to što hrvatski SDP nema veze sa socijaldemokracijom. Oni se ne ponašaju kao europski socijaldemokrati', naglašava Petir.

Hrvatski SDP nije primjer socijaldemokracije

HSS-ovka poručuje da može sa svima razgovarati i da je pozivala Zorana Milanovića, dok je bio premijer, da svi zajedno sjednu oko nekoliko stvari koje su važne za Hrvatsku, a to se, nažalost, nije dogodilo. 'Smatram da hrvatski SDP s ljudima koji ga vode nije primjer socijaldemokracije. Imamo i dodatni problem jer u suštinskim programima za koje se HSS zalaže SDP je na potpuno drugoj strani', kaže Petir. Prisjetila se da su Milanovićeva vlada i tadašnji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uništili obiteljska gospodarstva, uništili hrvatsko selo i natjerali mlade na iseljavanje jer nemaju perspektivu.

'Aktivnostima za koje se sad vidi da su bile protuzakonite i nalaze se pod istragom su namještali novac iz europskih fondova onima koji financiraju njihovu kampanju. Prijavila sam to Europskoj komisiji i sad bih trebala koalirati s njima? Vjerodostojna sam, za razliku od gospodina Beljaka. Što govorim, radim i ne mijenjam svaki dan mišljenje, kako Beljak radi', poručila je Petir.

Petir vjerodostojna, za razliku od predsjednika stranke

Tvrdi da se više ne može slijediti što je istina u njegovim izlaganjima. 'Beljak želi okriviti članstvo za neuspjeh, a nije članstvo pitao kad je donosio odluke. Ako si donio odluku, preuzmi odgovornost. Imamo snimke s Glavnog odbora kad je tvrdio da će preuzeti odgovornost, a sada to ne želi učiniti', kaže HSS-ova europarlamentarka. Petir ne smatra uspjehom to što je HSS osvojio pet mandata jer vjeruje da bi i u koaliciji s HDZ-om ostvarili isti rezultat. Međutim, pod vodstvom Branka Hrga na izborima prije 10 mjeseci HSS je koalirao s HDZ-om i osvojio svega jedan saborski mandat. Čak su HSP AS i HSLS tada osvojili više. Petir naglašava da je zbog toga Hrg i smijenjen i snosio je konzekvence.

'Beljak je obećao da će voditi stranku na drugačiji način, a pokazao je da je vodi na najgori mogući način. Ne može se mjeriti stvari samo u mandatima i prikazivati samo onako kako on želi. Osvojili su bitno manje glasova nego što je osvojeno na prošlim izborima. Pokazuje se da članstvo nije glasovalo za ovu koaliciju. Ako rastočiš članstvo i vlastito biračko tijelo, to ne može biti uspjeh. Kako ćemo izaći na iduće izbore kad je članstvo demotivirano? Beljak nas je preveo iz pobjedničkog u gubitnički tabor. Uništio je bazu, članstvo i biračko tijelo', oštra je u kritici Petir.

HSS-ovka kaže da je od predsjednika zbog svojih stavova bila suočena s različitim oblicima diskriminacije i da je to za nju kao ženu, političarku i vjernicu neprimjereno i za svaku osudu. Prema njezinom shvaćanju, HSS je stranka centra, demokršćanska i pučka stranka te je ono za što se ona zalaže sastavni dio programa, načela i vrijednosti HSS-a - 113 godina traje 'vjera u Boga i seljačka sloga'.

'Beljak je znao u koju stranku dolazi i koje su njene vrijednosti. On je ili promijenio svoje vrijednosti družeći se sa Zoranom Milanovićem, jer je u međuvremenu postao njegov klon, ili te vrijednosti nikad nije ni imao. Beljak ne poštuje naša načela i program i ne može voditi stranku, ne može biti ni član stranke. On se mora učlaniti u stranku koja se uklapa u njegov sustav vrijednosti, a to nije HSS', zaključila je Petir.