'NISMO TRGOVAČKA STRANKA'

HSS na izborima želi samo ono što može sam zaraditi

11.09.2015 u 21:34

Bionic
Reading

Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) i prošireno Predsjedništvo HSS-a donijelo je jednoglasno odluku da će stranka na predstojećim parlamentarnim izborima izaći kao dio Domoljubne koalicije, zajedno sa HDZ-om kao strateškim partnerom i to na način preferencijalnog glasovanja, izjavio je u petak Predsjednik HSS-a Branko Hrg

'Jednoglasna odluka Predsjedništva i proširenog Predsjedništva HSS-a je da idemo na preferencijalne glasove. U postotku koliko osvojimo, u međusobnom omjeru preferencijalnih glasova, toliko će u konačnom zbiru HSS imati zastupnika u Hrvatskom saboru i toliko će participirati u izvršnoj vlasti', izjavio je Hrg za Hinu nakon zatvorene sjednice Predsjedništva i proširenog Predsjedništva HSS-a u petak u Središnjici stranke u Zagrebu.

HSS ne želi ništa što ne može sam zaraditi

'Znači onoliko koliko zaslužimo, onoliko koliko povjerenja dobijemo, toliko ćemo i participirati. Moj je cilj i interes da se sa HSS-a jednom za sva vremena skine onaj ružan predznak koji nam je natovaren kroz povijest - 'da je HSS trgovačka stranka'' istaknuo je Hrg te poručio: 'HSS ne želi ništa, što ne može sam zaraditi'.

' na ovakav način mi upravo idemo u tom pravcu, dakle, ono što dobijemo povjerenja, one glasove koje dobijemo, to će biti naši glasovi, to će biti naši postoci i toliko ćemo participirati', naglasio je Hrg.

Pojasnio je kako to znači da će se na predstojeće parlamentarne izbore ići na način da će 'HSS svoje kandidate davati praktički kao preferencijalne kandidate, da će HSS ići na preferencijalno glasovanje za svoje kandidate i da će se konačni broj zastupnika u Saboru utvrđivati nakon izbora u postotnim omjerima unutar preferencijalnih glasova. Znači, recimo, ako se osvoji 10 posto preferencijalnih glasova HSS će u tom slučaju imati 10 posto ukupno osvojenih mandata koje je Lista osvojila. Isto tako je stvar za izvršnu vlast. Znači, onoliko koliko zaslužimo, onoliko koliko povjerenja dobijemo, toliko ćemo i participirati', rekao je Hrg.

Također je najavio da će HSS na predstojećim parlamentarnim izborima biti zastupljen u 10-ak izbornih jedinica

'HSS će imati svoje kandidate, a u nekim izbornim jedinicama imati će zamjenske kandidate', kazao je dodavši da će te stvari još detaljno definirati.

'S obzirom da je u pitanju preferencijalno glasovanje i da je u krajnjem slučaju očito da se izbori strelovito bliže, mi vjerujemo da ćemo drugi tjedan saznati kada se konačno raspušta Hrvatski sabor kako bi se moglo približno izračunati kada će biti izbori i u tom trenutku, u roku nekoliko dana ćemo kao koalicija sjesti i definirati sve točno odnose', rekao je Hrg.

Tako će i HSS znati točno koji su to kandidati i na kojim mjestima su na Listi. 'Iako to u ovom trenutku nije toliko bitno, jer ako idemo na ovaj postotni dio, mjesta su manje važna', istaknuo je Hrg.

Vezano za potpredsjednika HSS-a i samoborskog gradonačelnika Krešu Beljaka, koji, prema pisanju medija, uoči izbora pregovara s SDP-om, Hrg je rekao da Beljaka sigurno nikada neće predložiti na izbornu listu.

Očito je da Beljak ne zna gdje u stvari je, i gdje pripada, naglasio je Hrg.

Najavio je da HSS ove godine organizira 10. jubilarno hodočašće na Mariju Bistricu, 20. rujna, na kojem očekuju veliki broj hodočasnika.

Podsjetio je da su jedina politička stranka koja nešto takvo njeguje, te rekao da imaju i takav slogan u kojem se spominje vjera u Boga - 'Vjera u Boga i seljačka sloga'.