sjednica vlade

Plenković: Europa je žarište; brojevi su veliki i u Hrvatskoj, nastavljaju rasti, premda je rast sporiji. Beroš: Pripremili smo kapacitete za sve scenarije

05.11.2020 u 07:11

Bionic
Reading

Vlada je sa sjednice Hrvatskome saboru uputila prijedloge zakonskih izmjena kojima definira peti krug porezne reforme

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnoj se riječi osvrnuo na terorističke napade u Europi i kazao da se događa 'dosta neugodnih aktivnosti u našem susjedstvu'.

'Ono što je važno da shvatimo da se broj oboljelih i dalje povećava diljem Europe koja je žarište, brojevi su veliki i u Hrvatskoj, nastavljaju rasti, premda je rast sporiji. Testiramo sve one za koje imamo indicije da imaju simptome ili da bi kasnije trebali biti hospitalizirani. U ime svih nas izražavamo sućut obiteljima koji su izgubili najmilije', kazao je Plenković i izrazio uvjerenje da zdravstveni sustav može to sve izdržati.

  • +8
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Istaknuo bi dobre mjere potpore kulturnom sektoru, ovo je jedan od sektora gdje su morale biti otkazane manifestacije. Žao nam je da se ne održava Interliber', kazao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je među zdravstvenim djelatnicima s jučerašnjim danom 930 aktivnih slučajeva zaraze i 965 slučajeva samoizolacije.

'Idemo na reduciranje hladnog pogona s time da je i dalje potrebno organizirati zbrinjavanje prioritetnih posebice onkoloških pacijenata', dodao je. Kazao je kako imaju registar osoba iz zdravstvenog sustava koji su preboljeli Covid.

Od 2. studenog KB Dubrava zbrinjava isključivo pacijente s Covid-19. Donesene su odluke kojima Opće županijske bolnice Našice i bolnica za plućne bolesti Jordanovac iz Zagreba postaju privremene bolnice za Covid-19.

Provode se aktivnosti za preraspodjelu repiratora za KB Dubravu i varaždinsku bolnicu.

'Glavni nam je cilj osnažiti centralizirani sustav liječenja covid pozitivnih pacijenatata čime želimo spriječiti ulazak virusa u druge bolnice. Sustav je pod pojačanim pritiskom, no imamo kapacitete, stručne kadrove i opremu i uspjevamo ispunjavati zadaće. Podršku dobivamo od građana. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da građani ne prizivaju mjere totalnog zatvaranja, nego odgovorno ponašanje. Pritisak je snažan, ali za sada se uspješno nosimo s njim. Pripremili smo kapacitete za sve scenarije', kazao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i predsjednik nacionalnog Stožera civilne zaštite kazao je kazao je kako su jučer postrožene mjere za Varaždinsku županiju zbog složene epidemiološke situacije.

"Bliže se dani vikenda kada se ljudi obično tradicionalno opuste u društvu rodbine i prijatelja. Nažalost, podaci pokazuju da broj novozaraženih raste svakog tjedna od srijede pa nadalje, što se dijelom može pripisati ponašanju tijekom vikenda", rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Upozorio je kako je posebno u te dane važno, koliko je moguće, smanjiti društvene aktivnosti, privatne proslave, druženja iz kojih se najčešće širi infekcija unutar kućanstva i obitelji, a onda i na radnim mjestima.

Od posljednje sjednice Vlade donesena je odluka kojom je produžen postojeći režim prelaska granice Hrvatske do 19. studenog. Također su donesene odluke o nužnim epidemiološkim mjerama za Brodsko-posavsku, Zadarsku, Karlovačku županiju i Grad Zagreb, podsjetio je.

U srijedu su, s obzirom na složenu epidemiološku situaciju na području Varaždinske županije, a na prijedlog županijskog stožera, pojačali mjere vezane za ograničavanje javnih okupljanja na 30 osoba, vjerskih okupljanja, kulturnih i sportskih aktivnosti na 50 te ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s inspektorima Državnog inspektorata i policijskim službenicima izvršili su nadzor ukupno 23.221 poslovnog subjekta, ugostiteljskih objekata i javnih okupljanja., izvijestio je Božinović.

Izdali su 1137 upozorenja, ali i 25 prekršajnih naloga ukupnog iznosa 630.000 kuna zbog prekoračenja vremena do 24 sata, neisticanje obavijesti o pridržavanju higijenskih mjera te neodržavanja fizičke distance i nošenja maski za lice.

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite nastavili su s opremanjem zdravstvenih i drugih ustanova s kontejnerima i šatorima.

Od zadnje sjednice Vlade izdano je 1,12 milijuna artikala zaštitne opreme, što je oko 58 tona, od čega je 26 tona dostavljeno u sportsku dvoranu Arena.

U Ravnateljstvu civilne zaštite u Jastrebarskom te regionalnim skladištima ima oko 13,6 milijuna različitih artikala ili 1350 tona zaštitne opreme. Božinović je naglasio kako se zaštitna oprema i sredstva izdana korisnicima, promptno zanavljaju.

Ravnateljstvo je provelo i mobilizaciju doma za starije u Novom Marofu kao izvanbolničkog objekta za liječenje oboljelih na području Varaždinske županije u kojem su trenutno smješteni korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Zavojna iz Varaždina.

Vlada je sa sjednice Hrvatskome saboru uputila prijedloge zakonskih izmjena kojima definira peti krug porezne reforme.

Njima se uz ostalo predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna. Pred Vladom će se, naime, naći prijedlozi izmjenama i dopuna zakona o porezu na dohodak te o porezu na dobit, kao i o izmjenama Zakona o PDV-u, kojima bi se ukinulo oslobođenja od plaćanja PDV-a za uvoz pošiljaka male vrijednosti (do 22 eura) iz trećih zemalja.

Vlada će raspravljati i o prijedlogu izmjena zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a na dnevnom su redu i prijedlozi zakona o sustavu osiguranja depozita i o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija, koja se nastavlja usklađivanje hrvatskog sa zakonodavstvom EU-a.

Saboru će Vlada uputiti i očitovanje na interpelaciju o svome radu u svezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađene. Interpelaciju je uputio saborski Klub zastupnika Domovinskog pokreta koji, zbog sumnji u nezakonitosti, traži od Vlade da Saboru dostavi sve ugovore i odluke vezane uz vjetropark Krš-Pađene, kao i sve odluke Ministarstava energetike i zaštite okoliša i HERA-e vezane uz taj projekt te odluke nadzornog odbora HBOR-a i HROTE-a. Ministri će na sjednici dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus.

  • +6
Vlada Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL