aktualni sat

Petek: Zašto Končar ZET-u ne dopušta promjenu žarulje u tramvaju, pa onda to Grad umjesto 35 košta sto kuna?

26.05.2022 u 13:17

Bionic
Reading

Zašto član Uprave Holdinga Boris Sesar dobiva devet tisuća kuna naknade za korištenje privatnog automobila, zašto je zapeo projekt Centra za translacijsku medicinu na Srebrnjaku, jesu li revidirani sporni ugovori koje je Grad imao s privatnim tvrtkama, bila su neka od pitanja koja su zastupnici Skupštine Grada Zagreba postavili gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću na aktualnom satu

Nenad Predovan (BM365), govoreći o nedavno otvorenom spomeniku žrtvama holokausta i ustaškog režima, kazao je kako su ga koferi na njemu podsjetili na događaje iz 2010. godine, kada je u Zagrebu bio marš s 500 kofera od Varšavske do zgrade gradske uprave, koji je predvodio današnji gradonačelnik. Kazao je da su poruke tada bile kao i 1942., a to je otjerati ljude s uperenim prstom - iz Zagreba marš, jer Zagreb je naš. Upitao je potom Tomaševića hoće li se ispričati zbog toga, na što je gradonačelnik rekao da je izrečeno nevjerojatan politički promašaj.

'Koferi koji su se tada nosili bili su za gradonačelnika Bandića za Remetinec, gdje je na kraju i završio. Osobno bih molio da ljudi maknu šovinističke transparente. Nevjerojatno je što vi uspoređujete. Vi se trebate ispričati svim Židovima, Romima i Srbima koje ste usporedili s koferima za Remetinec', kazao je Tomašević.

Predovan je na to dodao da je uspoređivao metaforu, a Tomašević je dodao da je njegov istup jedan od sramotnijih istupa u ovom sazivu Skupštine.

Gordanu Rusak (BM 365) zanimalo je zašto su zapeli radovi na Centru za translacijsku medicinu na Srebrnjaku i može li gradonačelnik preuzeti krivnju za gubitak 432 milijuna kuna.

'Dvije godine nije ništa napravljeno na projektu jer ste radili čistke na Srebrnjaku. U dvije godine ništa nije napravljeno i vi me to pitate', odbrusio je Tomašević.

Rusak je kazala da se dvije godine seciralo projekt do detalja te da je na koncu on kao gradonačelnik dobio projekt koji je trebao završiti. 'Zašto ste vi radove zaustavili kad su radovi počeli', upitala je Rusak.

Tomašević je kazao da je bivša vlast odlučila tko će biti izvođač radova i nadzor. Izvođač je tražio da mu se plate izvantroškovnički radovi pa nadzor nije to htio potvrditi, kao ni voditelj projekta. 'Razmatramo sve opcije i mogućnost da se projekt fazira. Vrijeme je otišlo u vjetar jer ste radili čistke', kazao je Tomašević.

Renata Peteka (SDP) zanimalo je u kojoj fazi je postupak revidiranja ugovora s privatnim tvrtkama od gradnje Arene Zagreb, preko, kako je rekao, skoro reketa Končara za brojne poslove koje zetovci mogu obaviti, poput mijenjanja žarulja, ali ne smiju, kao ni šarafa na autobusima, jer to ne dopušta ugovor s tvrtkom Benussi.

'Ta žarulja na kraju izađe sto kuna umjesto 35 kuna. Na Jakuševcu Pripuz i Penava i zajednica ponuditelja zarađuju godišnje milijun kuna jer peru gume kada se vraćaju na prometnicu s Jakuševca. Djelatnik Eko Flor pere gume. Jesu li postignute uštede i revidirani ugovori?' zanimalo je Peteka.

Tomašević je kazao da je na Skupštini izglasano da gradska tvrtka bude investitor u treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda. Dodao je da je za glomazni otpad donesena odluka o poništenju, ali da je nakon te odluke DKOM donio odluku da se ugovor potpiše, ali on nikad nije konzumiran.

  • +14
Sjednica Skupštine Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Petek je na izrečeno rekao da je nekidan na sudskom ročištu, u sporu koji protiv njega vodi tvrtka C.I.O.S., sestra ministra Vilija Beroša, koja je tamo zaposlena, rekla da imaju više aktivnih ugovora s aktualnom gradskom vlasti nego što su imali za vrijeme Bandića. Njegova konstatacija izazvala je smijeh u Skupštini.

Tomašević ga je upitao je li prespavao naslovnice novina u kojima ga je Pripuza optuživao i vrijeđao kada je odbijao suradnju.

'Možda da više vjerujete koalicijskom partneru nego Pripuzu. Moguće da ima više ugovora, ali njihova vrijednost nije veća', kazao je Tomašević, dodavši da je ugovor koji ZET ima s Infodemijom u postupku revizije.

Trpimir Goluža (MOST) ustvrdio je da je gradski pročelnik Dinko Bilić dopustio postavljanje zastava Hoda za život na gradske jarbole i da je nekoliko dana kasnije Tomašević zabranio, odnosno opozvao odluku.

'Riječ je o retroaktivnom djelovanju. Zašto ste obmanuli javnost da ste odbili pokroviteljstvo Hoda za život kada vas to nitko nije ni tražio?' zanimalo je Golužu.

'Gradonačelnik je kazao da je vješanje zastava na gradski jarbol de facto službena podrška Grada. Tražili su suglasnost za projiciranje na fontanama. I za to gradonačelnik daje suglasnost, što je podrška gradske vlasti nekoj manifestaciji. Bio sam jasan i otvoren u izbornom programu – da ću osigurati dostupnost pobačaja u svim gradskim bolnicama, a Hod za život je protiv toga. Jasno je da je njihovo traženje bio zahtjev za pokroviteljstvom', kazao je Tomašević.

Goluža je replicirao kazavši da se loša poruka šalje javnosti kad se jedan dan zabrane zastave Hoda za život, a drugi dopuste LGBT populaciji.

Marija Župana (HDZ) interesiralo je zašto Boris Sesar, član uprave Holdinga, dobiva devet tisuća kuna za privatni auto jer ne koristi službeni.

'Tko je donio takvu odluku? Šef Zrinjevca za istu stvar dobiva sedam tisuća kuna', ustvrdio je Župan.

Tomašević je podsjetio da se o tome pisalo i da je Sesar rekao da će taj iznos uplatiti u dobrotvorne svrhe ako je to upitno. 'Riječ je o bruto iznosu. Trošak službenog automobila se može platiti u naravi ako ga se odrekne. Isto i za šefa Zrinjevca, ako je to točno', kazao je Tomašević i spočitnuo Županu da je sjedio u NO-u Holdinga kada je pomoćnik tadašnje predsjednice Uprave tvrtke imao veću plaću od nje.