korupcija

Pet slovenskih policajaca uhićeno zbog primanja mita za šengenske pečate

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 10.02.2020 14:59
  • Objavljeno 10.02.2020 u 14:59
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Pet slovenskih graničnih policajaca privedeno je zbog primanja mita, a unutarnja kontrola potvrdila je da su za novac odnosno mito omogućavali nezakonit boravak u Schengenskom području nositeljima putnih dokumenata 'trećih država', većinom državljanima BiH

'Radi se o istraživanju sumnje na kaznena djela korupcije koja smo otkrili različitim aktivnostima pa i prikrivenim tajnim praćenjem', rekla je u ponedjeljak u izjavi za medije glasnogovornica policije Vesna Drole.

'Oni su za novac državljanima trećih država lažno potvrđivali da su prešli vanjsku schengensku granicu te im tako omogućavali kontinuirani boravak u Schengenskom području, suprotno propisima po kojima je to ograničeno na 90 dana, nakon čega je taj boravak nezakonit', kazala je Drole.

Ona je potvrdila da su policajci, uhićeni u subotu, u ponedjeljak predani sucu istrage. Riječ je o četiri policajca s graničnog prijelaza Gruškovje (Macelj) i jednom s prijelaza Zavrč (Dubrava Križovljanska).

Ravnateljica slovenske policije Tatjana Bobnar izjavila je da su policajci suspendirani jer su naštetili ugledu policije, pa je započet je i postupak njihova otpuštanja iz službe.

Kako prenose slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene podatke iz istrage, osumnjičeni policajci su stranim državljanima, većinom onima iz BiH koji 'na crno' rade u različitim europskim državama, omogućavali da uz novčanu nezakonitu naplatu, koja se kretala do 400 eura, u putovnicu dobiju žig kojim se potvrđuje da su izašli iz Schengenskog područja iako to nije bio slučaj pa su tako naizgled 'legalno' mogli nastaviti boravak u zemljama u kojima rade na crno.

Kako piše mariborski list 'Večer', koliko je policajcima pri takvim aktivnostima 'palo u džep' još nije jasno i istraga se nastavlja. Prema neslužbenim podacima, radilo se o međunarodno povezanim osobama koje su omogućavali izdavanje nezakonitih potvrda, a na čelu te 'međunarodne kriminalne supine' je, prenose mediji, stanoviti Marko Cvijetić koji živi u Austriji.

Cvijetić je, navodi list 'Večer', organizirao da su putovnice njegovih zemljaka koji rade u Austriji i Njemačkoj autobusnim linijama preko Gruškovja i Zavrča dovedu do policajaca koji su za mito izdavali lažne potvrde, odnosno pečate o prelasku vanjske granice Schengena.

Akcija uhićenja petorice graničnih policajaca i pretrage njihovih službenih ormarića na spomenutim se prijelazima odvijala se u subotu ujutro, pa je zbog toga neko vrijeme promet na tim prijelazima bio u zastoju, navodi mariborski list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!