RATNO SVJEDOČANSTVO

Peratović: Tomo Medved spasio mi je život

17.03.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Željko Peratović, glavni urednik newsportala 45lines.com nevladine udruge Centar za građansku hrabrost, otkrio je da mu je budući ministar branitelja Tomo Medved u ljeto 1992. spasio život. Peratović je tada bio reporter Slobodne Dalmacije, na zadatku u hercegovačkom zaleđu Dubrovnika, a Medved zapovjednik voda 1. gardijske brigade Tigrovi. O susretu koji se zbio prije 24 godine Peratović je izvijestio na Facebooku, a za tportal je iznio i nekoliko novih detalja o ratnim doživljajima generala Medveda i njegovih suboraca

Kao novinar tek uspostavljene zagrebačke redakcije Slobodne Dalmacije, Peratović je radio feljton o 1. gardijskoj brigadi, zvanoj i 'Zagrebačka brigada' jer se pogrešno pretpostavljalo da su u toj brigadi svi Zagrepčani. 'Došao sam do zapovjedništva u vojarni, dobio dozvolu i otišao s njima na ratište. Taman su, pod zapovjedništvom Damira Tomljanovića Gavrana koji mjesec prije oslobodili zaleđe Dubrovnika. Formalno, zapovjednik je bio Janko Bobetko, a Tomljanović je poveo ofenzivu od Slanog preko Orahovog Dola', započinje svoje svjedočanstvo Željko Peratović. 

Tigrovi su bili stacionirani u Zatonu, gdje je Peratović sa zapovjednicima bojni razgovarao o njihovom ratnom putu. 'Išao sam s njima na teren i taj dan me baš Tomo Medved vozio u to zaleđe Dubrovnika, u istočnu Hercegovinu. Bila je smjena na položajima, njegova jedinica zamjenjivala je drugu, i našli smo se na položaju do mjesta Zaplanik, gdje je već stigao Ilija Vučemilović sa svojim tenkovima. Odjednom smo bili zasuti minobacačkim granatama', prisjeća se glavni urednik portala 45lines.com.

Medved ga je, navodi Peratović, 'prebacivao iz jednog zaklona u drugi, a svi su bili nepovoljni'.

'Ili je to bilo u blizini kamiona s mecima ili neke niske hrpe kamenja, a krhotine kamenja su češće ubijale od gelera, pa ništa nije bilo povoljno. Ilija Vučemilović okretao je tenkove prema čukama s kojih su ispaljivane mine. Tomo mu je dobacio nek se snađe dok on odveze novinara u bazu. Medved me posjeo u neko vozilo i odvezao u Zaton. Zatim se vratio u borbu', napisao je Peratović na svom Facebooku.

'Medved i njegovi suborci bili su junaci Domovinskog rata'

Peratović je ostao u vojnoj bazi sa zapovjednikom Draganom Basićem koji je komunicirao s Medvedom putem motorole.

'Odjednom se više nije čuo Medvedov glas - samo neka potmula detonacija. Basić je istog časa napustio bazu u Zatonu i odvezao se spasiti Tomu. Medveda srećom tada ništa nije pogodilo, ali je bio ozbiljno potresen od obližnje detonacije. Sutradan sam ga vidio sa schanzovim ovratnikom kako se smije i ide u novu akciju', opisao je Peratović, kojemu je bilo fascinantno kako ti ljudi, za razliku od nekih drugih koji su dobili visoke činove, za vrijeme vladavine bivšeg predsjednika Franje Tuđmana nije postao general. Podsjetimo, Medved je promaknut u čin brigadnog generala tek 2009., ulaskom Hrvatske u NATO.

Za Medveda i njegove suborce, koji su aktivno sudjelovali u počecima prosvjeda pobunjenih branitelja u Savskoj, Peratović u razgovoru za tportal kaže da su bili junaci Domovinskog rata.

'Bili su na prvim linijama i doslovno non-stop u borbi. Borba im je bila adrenalin i nisam vidio da su imali neke druge poroke - jedino se za Ivana Koradu, koji je na tom ratištu izgubio ruku u potrazi za prasetom za neku feštu, kasnije čulo, a njega su napravili generalom. Za Vučemilovića su mi pričali drugi da je s Draganom Basićem izvukao gardiste iz Iloka koji se nisu htjeli predati, preko Srbije i BiH. Oni nisu htjeli pričati o sebi, ne zato što su se bojali... Dosta njih koji nisu bili pravi ratnici fotografirali su se i pričali bajke. Za Tomu Medveda i Gavrana slučajno sam saznao, opet su mi drugi ispričali, da su bili s Ledererom na snimanju 'Banijskih ratnih praskozorja'', naglašava iskusni reporter koji je prošao i slavonska ratišta.

Podsjetimo, Tomo Medved spašavao je ranjenog snimatelja HRT-a Gordana Lederera. Nakon što je snajperist ranio Lederera 10. kolovoza 1991., upravo je Medved zvao generala JNA Andriju Rašetu da pošalje helikopter kojim bi ga prebacili u bolnicu. Rašeta je molbu odbio, a Lederer je te noći preminuo u vozilu Hitne pomoći, na putu za Zagreb.