TUŽBA ZA KLEVETU

Peratović na policiji zbog Karamarka

02.11.2009 u 14:42

Bionic
Reading

Slobodni novinar i bloger Željko Peratović danas je bio na obavijesnom razgovoru u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije zato što je na svojemu blogu objavio istražno svjedočenje ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, koji ga je prije tužio za širenje lažnih vijesti i uznemiravanje javnosti te za klevetu

Peratović tvrdi kako je "na predistražni razgovor pozvan kao građanin", a ne osumnjičenik, pošto je policija dobila nalog da provjeri je li objavom ministrova iskaza pred istražnim sucem povrijedio tajnost postupka.

Iskaz je objavljen nakon završetka istrage pa tvrdnje o tajnosti ne stoje, rekao je Peratović, dodajući da je i Karamarko o sporu nekoliko puta govorio u medijima.

Uvjeren je da je postupak "povrede tajnosti" pokrenut pošto je Općinski kazneni sud odbio ministrov optužni akt u vezi sa širenjem lažnih vijesti i uznemiravanjem javnosti, a Karamarko je na takvo rješenje podnio žalbu o kojoj će odlučivati zagrebački Županijski sud.

No, Peratović tvrdi kako je zapravo riječ o ugrožavanju njegovih profesionalnih i građanskih prava, koje je počelo otkako je Karamarko s dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije došao na čelu policije.

"Bez obzira na upozorenja koja su Amnesty International, Reporteri bez granica i Human Right Watch slali nadležnim institucijama, upotreba državnoga represivnog i pravosudnog aparata protiv mene ne samo da ne prestaje, nego se i intenzivira", rekao je Peratović izlazeći iz zgrade policije u Heinzelovoj ulici.

Istaknuo je da će - ako progoni ne prestanu - biti prvi novinar koji je, nakon devedesetih godina, bio prisiljen s obitelji napustiti Hrvatsku.