SKANDAL TRESE PENTAGON

Pepeo američkih vojnika bačen na smetlište!

05.03.2012 u 07:30

Bionic
Reading

Quinton Keel, jedan od direktora mrtvačnice u bazi američkog ratnog zrakoplovstva Dover u državi Delaware, dao je ostavku, američki je predsjednik Barack Obama kazao da je situacija potpuno neprihvatljiva, a ministar obrane Leon Panetta najavio strogu istragu nakon što je The Washington Post razotkrio, na temelju anonimnih dojava, da se pepeo američkih vojnika poginulih u Iraku i Afganistanu bacao na deponij

Skandal je poprimio veću dimenziju kada je grupa obitelji vojnika i zaposlenika Pentagova dovela do toga da istraga pokaže da se postupilo nedolično ne samo prema nekim žrtvama terorističkog napada na zgradu Pentagona 2001, već i prema nekim tijelima putnika srušenoga zrakoplova leta UA93 koji je pao (ili je srušen) u Pensilvaniji kao jedan od četiri oteta zrakoplova toga 11. rujna.

Nakon što je vašingtonski list u jesen 2011. počeo objavljivati detalje skandala, Pentagon je opunomoćio umirovljenoga generala Johna Abizaida da pokrene istragu, ali je njegova radna grupa došla samo do zaključka da su 'neki dijelovi tijela žrtava Pentagona i leta UA93' završili u deponiju.

The Washington Post nije bio zadovoljan istragom, pa je na temelju vlastitih podataka došao do saznanja da bi nesavjesno manipuliranje žrtvama moglo obuhvatiti čak 274 poginula vojnika u Iraku i Afganistanu između 2003. i 2008, a to su bila tijela koja je bilo nemoguće identificirati te koja se u dogovoru s obiteljima kremiralo.

Glasnogovornica obitelji žrtava leta UA93, Lisa Linden, skamenjena je nakon što se saznalo da su im vlasti lagale i da su ostaci odvedeni u baze oružanih snaga, a ne, kako im je bilo rečeno, u mrtvačnicu okruga Shanksville.

Američki predsjednik izuzetno oneraspoložen objavom priče, zahtjeva hitnu istragu, ispričao se obiteljima žrtava i natjerao ministra obrane Panettu da se sazna istina, ma koliko bolna i neugodna ona bila.

Javnost je ogorčena nakon nekih detalja poput onog da su jednom vojniku odrezali teško izarnjavanu ruku da bi mu mogli obući svečanu uniformu za pokop i da je ruka također bačena na smetlište.

Istraga će pokazati tko govori istinu jer se javio i general Norton Schwartz, zapovjednik ratnog zrakoplovstva SAD-a, koji se suprotstavio generalu Abizaidu tvrdeći da su kremirane samo žrtve napada na Pentagon, ali ne i leta UA93. Svejedno, ostaje pitanje doličnog tretmana vojnih žrtava iz Iraka i Afganistana (u doba domoljubnog predsjednika Georgea W. Busha) koji su završili u kanalizaciji, a ne na odgovarajućem vojom groblju za nepoznate žrtve rata.