krenula po potpise

Peović: Zagovarat ću korjenite promjene u interesu narodne većine, zaštitu dostupnog i besplatnog zdravstva i obrazovanja...

22.11.2019 u 12:39

Bionic
Reading

Kandidatkinja Radničke fronte i SRP-a za predsjednicu Hrvatske Katarina Peović u petak je najavila da će, ako pobijedi na izborima, biti potpuno drugačija predsjednica od HDZ-ove Kolinde Grabar-Kitarović te će se zalagati za demilitarizaciju i izlazak Hrvatske iz NATO-a

"Zagovarat ću korjenite promjene u interesu narodne većine, uz ostalo zaštitu dostupnog i besplatnog zdravstva i obrazovanja, demilitarizaciju, smanjenje ulaganja u vojsku, povlačenje hrvatskih vojnika iz međunarodnih vojnih misija i konačno izlazak Hrvatske iz NATO-a"", poručila je Peović ispred štanda na središnjem zagrebačkom trgu gdje od danas prikuplja potpise za predsjedničku kandidaturu.

Potrebne su korjenite promjene

Ideja Radničke fronte i SRP-a ideja je boljeg i pravednijeg društva, koje želi i većina ljudi u Hrvatskoj, što znači da su nam potrebne temeljite promjene, zaštita obrazovanja, zdravstva, stanovanja i prehrane.

"Zbog privatizacije, pljačke i pretvorbe došli smo u situaciju da i te temeljne potrebe trebamo braniti. Nije ih moguće obraniti u okviru u kojemu danas živimo. Potrebne se korjenite promjene, to je razlog zašto smo se uključili u ove izbore", izjavila je Peović koja smatra da njezini protukandidati zastupaju samo kozmetičke promjene i nastavak kretanja u istom smjeru.ji

Iako su predsjedničke ovlasti uglavnom protokolarne, Peović ističe da na primjeru aktualne predsjednice vidimo koliko je važno da na toj funkciji bude osoba koja zagovara temeljne potrebe većine.

  • +10
Prikupljanje potpisa za Katarinu Peović, kandidatkinju za predsjednicu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

"Aktualna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović samo je ekspozitura interesnih skupina i štiti manjinu u Hrvatskoj", istaknula je Peović koja je svoju izjavu na prvi dan prikupljanja potpisa dobrim dijelom posvetila kritici aktualne predsjednice.

Smatra da je Grabar-Kitarović u svojoj ulozi sukreiranja vanjske politike "uglavnom sramotila vlastiti narod tvrdeći i govoreći u inozemstvu da je potrebno provesti još veće mjere štednje, što bi značilo još više otpuštanja radnika, manje plaće, još više privatizacije i pogodovanja interesnim skupinama".

Peović bi na toj funkciji, tvrdi, sigurno to spriječila zagovarajući narod i autonomnu suverenu politiku.

Grabar-Kitarović je zagovarala militarizaciju Hrvatske

"Aktualna predsjednica zagovarala je militarizaciju, a na toj funkciji treba biti osoba koja zagovara upravo suprotno - smanjenje ulaganja u vojsku i konačno izlazak Hrvatske iz NATO-a", istaknula je.

Dok nastavnici traže povećanje koeficijenata, Vlada najavljuje kupnju dvaju helikoptera, koji će nas koštati preko 700 milijuna kuna, ističe Peović poručivši da bi ona tražila uštede i preraspodjelu tih sredstava građanima.

Kritizirala je i predsjedničine odluke o odlikovanjima i pomilovanjima. "Predsjednica se ni tu nije istaknula, pa je odlikovala Tanju Belobrajdić koja je optužena za ozbiljne ratne zločine. Što se tiče pomilovanja, jedna od prvih stvari koje je učinila - pomilovala je donatore u njezinoj kampanji koji su bili osuđeni za gospodarski kriminal", ističe Peović.

Štandovi na kojima se prikupljaju potpisi za njezinu kandidaturu, osim na zagrebačkom trgu postavljeni su u Splitu, Puli i Rijeci, a najavljeni su i štandovi u Makarskoj, Varaždinu, Samoboru i Sisku.