radnička fronta

Peović: Nakon 30 godina devastacije i Sisak zaslužuje promjene

22.03.2021 u 13:17

Bionic
Reading

Sisak i druge sredine u Sisačko-moslavačkoj županiji zaslužuju temeljite promjene, a ne obećanja brda i dolina, rečeno je u povodu osnivanja lokalne organizacije Radničke fronte u Sisku, gdje su predstavnici stranke predstavili i svoj izborni program

Sisak i druge sredine u Sisačko-moslavačkoj županiji zaslužuju temeljite promjene, a ne obećanja brda i dolina, rečeno je u povodu osnivanja lokalne organizacije Radničke fronte u Sisku, gdje su predstavnici stranke predstavili i svoj izborni program.

Zadovoljstvo što se i Sisak kao bivši grad industrije i radništva uključio u mrežu Radničke fronte, na konferenciji za novinare u ponedjeljak, izrazila je saborska zastupnica Radničke fronte u Hrvatskom saboru Katarina Peović.

"I prije potresa upozoravali smo na sisačke probleme, već smo u listopadu govorili o problemu otpuštanja radnika u Rafineriji nafte, kada nitko u Hrvatskom saboru o tome nije rekao niti riječ, gradonačelnica je okretala glavu od radnika, a ni ministar Ćorić ni premijer Plenković nisu imali odgovore i slijegali su ramenima", rekla je Peović.

Smatra da se o Sisku mora prestati govoriti samo u izvanrednim situacijama te dodala kako se RF zauzima za očuvanje sisačke Rafinerije, ali i za pokretanje novih, tehnološki naprednih velikih subjekata na koje će se nadovezati mali poduzetnici, start up-ovi i tehnološki inkubatori.

Marko Milošević, koji je najavio jačanje stranke na području Sisačko-moslavačke županije, rekao je kako će uskoro biti predstavljen program i lista RF za lokalne izbore u Sisku.

Kao temeljne točke programa naveo je socijalna pitanja, odnosno punu subvenciju putnih troškova za učenike i studente koji se školuju u Zagrebu, uz napomenu da se subvencionira prijevoz sisačkim Auto-prometom, te puno subvencioniranje prekvalifikacija za odrasle, kako bi im se omogućilo uključivanje na tržište rada.

Prijedlog RF-a je da se ukinu dobne granice za samozapošljavanje, a stranka će se zauzeti i za reguliranje svih prava zaposlenih u gradskim tvrtkama kroz jedinstvene kolektivne ugovore, te uvođenje u njima kadrovske politike bez uhljebljivanja.

Spomenuo je kako i tri mjeseca nakon potresa neke obitelji još nisu ostvarile pravo na stambeno zbrinjavanje, što, kako je rekao, povlači političku odgovornost dužnosnika na gradskoj i županijskoj razini.

Zbog toga, dodao je, stranka predlaže uspostavu Ureda za koordinaciju obnove, ne samo u Sisku nego i drugim stradalim sredinama. 

Velibor Valenta je dodao kako kako je izborni program Radničke fronte posebnu važnost dao kolektivnim ugovorima i pravilnicima o radu, jer su radnici prikraćeni za svoja prava.

Političari, kako je rekao, ne rade ni noću ni prekovremeno ni u smjenama, pa nemaju osjećaj za ta radnička prava. Kao primjer je naveo Sisački vodovod, koji predstavlja "zbrinjavalište političkih podobnika".