GAY VOJNICI

Pentagon ublažio politiku prema homoseksualcima

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.03.2010 20:42
  • Objavljeno 25.03.2010 u 20:39
američki vojnik čisti oružje afganistan

američki vojnik čisti oružje afganistan

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki ministar obrane Robert Gates u četvrtak je objavio da će Pentagon početi ublažavati provedbu politike 'ne pitaj, ne govori', koja homoseksualcima u vojsci zabranjuje da otvoreno pokazuju svoju spolnu orijentaciju

Između ostalog, Gates je rekao da će Pentagon podići prag za odgovarajuću razinu informacija potrebnih za pokretanje "vjerodostojne istrage" o nečijem homoseksualnom ponašanju. Ta pravila, koja su na snazi od 1993., propisuju postupak otpusta iz vojske zbog homoseksualnog ponašanja. Procjenjuje se da je 13.000 osoba otpušteno iz vojske prema tom zakonu.

Promjenama će se podići rang časnika koji ima ovlasti pokrenuti istragu, časnika koji provodi istragu i časnika koji odlučuje o otpustu iz vojske.

Nove smjernice stupit će na snagu odmah i primijenit će se na neke otvorene slučajeve. One se smatraju privremenim rješenjem dok Kongres ne odluči o pozivu predsjednika Baracka Obame za ukidanje politike 'ne pitaj, ne govori'.

'Vjerujem da ove promjene predstavljaju značajno poboljšanje u načinu na koji se sadašnji zakon provodi u praksi, ponajprije osiguravajući veću mjeru zdravog razuma i pristojnosti u rješavanju tih složenih i teških pitanja za sve uključene', rekao je Gates na konferenciji za novinare u Pentagonu.

Predsjednik Obama i admiral Mike Mullen, načelnik američkog združenog stožera, podržali su zakonodavno ukidanje politike 'ne pitaj, ne govori'. Neki visoki vojni časnici izrazili su zabrinutost zbog utjecaja ukidanje zabrane na koheziju i moral postrojbi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi