BORBA U SVEMIRU

Pentagon poziva na pripremu zbog mogućih 'ratova zvijezda'

31.03.2017 u 06:50

Bionic
Reading

Strateško zapovjedništvo oružanih snaga SAD-a smatra kako američka vojska mora biti spremna za borbu u svemiru, osobito nakon što se pokazalo kako Rusija i Kina uspješno razvijaju protusatelitsko oružje

Kako piše portal američkog ministarstva obrane, zamjenik zapovjednika Strateškog zapovjedništva američke vojske viceadmiral Charles Richard smatra kako Sjedinjene Države trebaju otvoreno pokazati kako su sposobne voditi borbe i u svemiru. Po njegovom mišljenju, takva strategija trebala bi spriječiti širenje sukoba oko Zemlje.

'Smatram da je najbolji način sprečavanja rata pripremiti se za nj. Stoga svima moramo dati do znanja kako smo spremni svuda ratovati do pobjede, uključujući i svemir', navodi riječi portal američke vojske.

Viceadmiral Richard, naime, smatra kako se superiornost SAD-a u vojno-svemirskoj industriji nalazi pod prijetnjom Rusije i Kine koje uspješno razvijaju protusatelitsko oružje.

'Iako nismo u svemirskom ratu, ne može se reći kako se naš svemir može nazvati mirnim', naglasio je Richard dodavši kako je sukob svjetskih sila još jednom na dnevnom redu i najizraženiji je posljednjih 15 godina, što utječe i na područje svemira.

Po njegovim riječima, SAD mora spriječiti 'loše ponašanje u svemiru', kao što je, primjerice, kinesko testiranje protusatelitskog oružja prije deset godina, zbog kojeg se u orbiti pojavilo više od 3.400 objekata svemirskog otpada.           

SAD je više puta izjavio kako bi ruski i kineski svemirski program mogli predstavljati opasnost za američke svemirske letjelice koje se koriste za izviđanje, komunikaciju u nedostupnim područjima, navigaciju brodova, bespilotne letjelice te kontrolu leta raketa i bombi.

Podsjetimo kako je Rusija predložila inicijativu za demilitarizaciju svemira, no odgovarajući nacrt rezolucije podnesen na razmatranje Generalne skupštine UN-a blokirale su upravo Sjedinjene Države.