NADMOĆNIJI OD KONKURENCIJE

Rusi u naoružanje uvode ubojicu interkontinentalnih raketa

15.04.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Ruske protuzračne snage u najskorije vrijeme trebale bi dobiti prve primjerke moćnog protuzračnog sustava S-500 Prometej, najavio je danas general Sergej Razgrajev, zamjenik zapovjednika tih postrojbi

Razrajev je u razgovoru za televiziju Rusija 24 izjavio kako su konstrukcijske preinake i završna testiranja pri kraju te kako će ruska vojska dobiti prve primjerke godinu dana ranije nego je najavljeno.

Raketni sustav zemlja-zrak S-500 nova je generacija univerzalnog sustava dalekog dometa i presretanja u zraku povećanog potencijala proturaketne obrane. Sustav može gađati balističke rakete, ali i aerodinamične ciljeve poput zrakoplova i helikoptera te krstarećih raketa.

S-500 se može pohvaliti radijusom od 600 kilometara, a istovremeno otkriva i uništava do 10 balističkih supersoničnih ciljeva koji lete brzinom do sedam kilometara u sekundi. Ovaj sustav također može uništavati supersonične rakete.

S-500 je dobio aktivnu faziranu antensku rešetku (AFAR), koja je glavna osnova radarskog sustava novog kompleksa. Zahvaljujući tako moćnom radaru, raketni protuzračni sustav može vidjeti ciljeve na udaljenosti do 800 kilometara. U skladu s planovima ministarstva obrane, sustavi S-500 Prometej uvest će se u naoružanje postrojbi zračno-svemirske obrane na čitavom teritoriju.


Prema planovima, S-500 će postati nosivi stup protuzračne i proturaketne obrane u okviru državnog programa naoružanja za 2011. -2020.
 
Po svojim karakteristikama, S-500 je znatno nadmoćniji u odnosu na prethodni sustav S-400 Trijumf koji je trenutno u sastavu naoružanja ruske vojske, kao i njegovog američkog konkurenta Patriot 3.