OBRAČUN U ŠPANJOLSKOJ

Pendrecima po leđima mladih prosvjednika

26.04.2013 u 08:55

Bionic
Reading

Španjolska se policija u četvrtak navečer udarcima palica obračunala s mladima na kraju okupljanja na kojemu su prosvjednici tražili ostavku vlade

Na kraju tog skupa na kojem se okupilo oko tisuću ljudi, većinom mladih, pod sloganom 'Opkoli kongres', više desetaka prosvjednika bacalo je boce i petarde na policijske snage koje su odvratile palicama. Tada su se prosvjednici raspršili, a male skupine su se nastavile suprostavljati policiji.

Oko 1.400 policajaca raspoređeno je kako bi osiguravalo taj prosvjed, koji je pozivao na narodnu pobunu i zauzimanje prilaza parlamentu sve do ostavke španjolske vlade.

Jedna od prosvjednica, nezaposlena 29-godišnjakinja, rekla je da se 'ne slaže s politikom vlade koja je podložna politici Europske središnje banke koju Španjolci nisu izabrali'. Istaknula je da španjolska vlada ne brani španjolske interese već interese banaka i Njemačke.

Jedan prosvjednik iz Seville rekao je da vlada ne održava izborna obećanja.

Neki su nosili transparente s natpisom '6,2 milijuna razloga', prema rekordnom broju nezaposlenih (27,2 posto radno aktivnog stanovništva), što je podatak objavljen u četvrtak.

Četvorica mladih članova 'anarihstičkih skupina' privedena su u četvrtak ujutro dok su se premali podmetnuti požare u Madridu, navodi ministarstvo unutrašnjih poslova. Policija je također privela 11 osoba koje se se zatvorile u zgradi sveučilišta Complutense u Madridu.