o podjelama

Penava: Pupovac uz pomoć HDZ-a i SDP-a 20 godina radi na segregaciji djece

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 09.09.2020 16:13
  • Objavljeno 09.09.2020 u 16:13
Ivan Penava

Ivan Penava

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ocijenio je u srijedu da Milorad Pupovac, koji u Vukovar donosi mirotvorstvo 20 godina uz pomoć HDZ-a i SDP-a radi na segregaciji djece, 'na tome da jedni o drugima ne znaju ništa izuzev koje su nacionalnosti'

'Od rata se na vlasti izmjenjuju dvije opcije, HDZ i SDP, a većinu vremena s njima je SDSS pa kumulativno najduže participira u vladama i upravlja državom', rekao je vukovarski gradonačelnik i upitao tko 20 godina radi na odvojenom školstvu u Vukovaru.

Milorad Pupovac kao donosi mirotvorstvo, a sa svojom opcijom i uz pomoć HDZ-a i SDP-a radi na segregaciji djece, na tome da jedna o drugima ne znaju ništa izuzev koje su nacionalnosti', ocijenio je Penava i podsjetio da srpska djeca koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu ne uče ništa o Domovinskom ratu.

Podsjetio je i na događaje s kraja kolovoza, kada je skupina mladića napala i istukla dvojicu mladića srpske nacionalnosti.

'SDSS i Milorad Pupovac dočekali su incident u kojem su, nažalost, pretučena dva građanina srpske nacionalnosti i odmah je došao u Vukovar u svojstvu zaštitnika ne znam čije ugroženosti te apostrofirao nacionalnost napadnutih', rekao je Penava i dodao da se slični incidenti ponavljaju od mirne reintegracije.

Penava je pročitao priopćenje vukovarsko-srijemske Policijske uprave od 7. rujna u kojem se, među ostalim, navodi da je uz kaznenu prijavu priveden 23-godišnjak koji je zatečen s više od 500 metaka za automatsku pušku, spremnicima za metke, dvije bombe, bajunete i drugo, što je pronađeno 4. rujna u policijskom pretresu kuće u kojoj živi. 'Ta je vijest u velikom broju medija obrađena kako je i trebalo, profesionalno i sukladno zakonu, s navođenjem inicijala ili bez toga, i tu se stvar prepustilo institucijama neka se njome bave', rekao je Penava.

Upitao je zašto u medijima nema njegove nacionalnosti, a u prvom se slučaju nacionalnost isticala.

'Mislim da i nismo trebali znati nacionalnost, kao što nismo trebali znati nacionalnost sudionika u bilo kakvom međunacionalnom incidentu. Zanima nas samo sigurnost i da sustav sankcionira odgovorne', istaknuo je Penava i ocijenio da određenoj skupini ljudi odgovara isticanje nacionalnosti te da neki od toga žive.

Govoreći o izbornom programu HDZ-a 'Sigurna Hrvatska' istaknuo je da se nitko ne može osjećati sigurno dok u državi funkcioniraju grupe koje se nazivaju navijačke. Dodao je da je uhićeni 23-godišnjak pripadnik Delija i podsjetio na paljenje hrvatske zastave i zastave grada Vukovara, isticanja četničkih simbola na stadionu Crvene zvezde u Beogradu.  'Nije li organizacija koja pali i ruši simbole države i otvoreno iskazuje mržnju - teroristička, a kod pripadnika te organizacije je pronađeno naoružanje', rekao je Penava.

Apelirao je da se 'ne loži atmosfera' i ne ističe nacionalnost te da se crna kronika prepustu crnoj kronici, a institucije rade svoj posao.

Penava je rekao da je  Pupovac 27. kolovoza u Vukovaru održao konferenciju za novinare u prostorijama SDSS-a šaljući poruke mira i pomirbe dok mu je iza leđa bio logotip i simbol Srpske demokratske stranke, '…stranke koja službeno nije registrirana u Republici Hrvatskoj i jedne od rijetkih zbog koje je Ustavni sud RH pokrenuo postupak zabrane djelovanja'.

Podsjetio je da je osnivač stranke bio Jovan Rašković, predsjednik ratni zločinac Milan Babić, a u Vukovaru ju je osnovao Goran Hadžić.

'Ustavni sud nije 1995. donio odluku o zabrani te stranke jer je upao u pravni škripac. Stranka nije ni registrirana u Republici Hrvatskoj,  već u SRH 1990. godine i nema postojanje u registru političkih stranaka na području RH', rekao je Penava te dodao da se ispred logotipa te stranke slikaju članovi najvećega koalicijskog partnera Andreja Plenkovića i HDZ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!