kolona sjećanja

[VIDEO] Ivan Penava: Trenutak je da 18. 11. postane državni blagdan jer i brojke posjetitelja pokazuju da je to što narod prepoznaje

04.11.2019 u 14:30

Bionic
Reading

Ovogodišnji program Kolone sjećanja održava se pod sloganom 'Vukovar-mjesto posebnog pijeteta', najavio je novinarima u Vukovaru gradonačelnik Ivan Penava

U prošlogodišnjoj Koloni sjećanja u Vukovaru sudjelovalo je 65 tisuća posjetitelja. Ovogodišnja Kolona sjećenja koja će se održati pod geslom 'Vukovar - mjesto posebnog pijeteta' ići će, kako je novinarima u Vukovaru najavio gradonačelnik Ivan Penava, uobičajenom trasom, kao i svake godine.

Penava je podsjetio i na obilježavanje obljetnice pada Grada Vukovara u drugim gradovima u Hrvatskoj i u svijetu.

'Podsjetit ću na Grad Split i gospođu Vini Rakić koja je inicijator projekta "I u mom gradu Vukovar svjetli" i da je samo u 2017. i prošloj godini desetak tisuća ljudi sudjelovalo u koloni u Vukovarskoj ulici u Splitu. Treba podsjetiti i na akciju i cjelokupan program obilježavanja u Zagrebu, u organizaciji Udruge 149. brigade iz Zagreba koji imaju program koji traje od 9. do 23. studenog, a u kojem sudjeluje pedesetak udruga iz Domovinskog rata. U zagrebz se program provodi pod nazivom "Reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar. Ove godine će se među brojnim gradovima uključiti i Zurich', rekao je Penava, javlja N1.

Osvrnuo se i na broj žrtava Domovinskog rata u Gradu Vukovaru.

'Od ove godine imamo približnu brojku od 2717 žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, a za pretpostaviti je da će se ta brojka u narednim godinama i korigirati. Imamo imenom i prezimenom svaku osobu koja je stradala u Vukovaru. Ako si itko postavi pitanje zašto toliki pijetet prema Vukovaru, moći će se uvjeriti koliko su građani Vukovara stradali i na koji način', pojasnio je Penava te dodao kako je 'potpis toga rata bio agresivni osvajački zakriven u plašt velikosrpske ideologije' te da nikakve nacionalnosti nisu bile bitne.

'Naravno da su najveće žrtve bili Hrvati i sve što je imalo predznak hrvatskog. Ali, tada je bilo samo dovoljno da budete u Vukovaru, nije bila bitna nacionalnost ni što ste radili', rekao je.

  • +4
Ivan Penava najavio ovogodišnji program Kolone sjećanja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Pozivao je i sve hrvatske branitelje da predvode kolonu 18. studenog te zahvalio Ministarvima koja sudjeluju s Gradom Vukovarom u organizaciji.

Ivan Penava na konferenciji za novinare najavio ovogodišnju Kolonu sjećanja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović/Pixsell

'Lokalno i ispred Grada Vukovara pozivam prije svega svima da nam se priključe taj dan. Koliko taj dan ne mogu biti s nama da se priključe akcijama u svojim gradovima, općinama i selima. Jednako tako poziv i želja svim posjetiteljima - iskazujemo dobrodošlicu i želimo da sve prođe u redu i miru. Poziv i lokalnim ugosititeljima da ne gube iz vida razlog svoga dolaska u smislu da 17. navečer i 18. navečer nisu dani kada se na bilo koji način nešto slavi. To svi trebamo imati na umu, koliko god nam se drago zajednički vidjeti', istaknuo je Penava.

Podsjetio je kako je Kolona sjećenja krenula u režiji vukovarskog Gradskog poglavarstva i udruga branitelja Grada Vukovara te građana 1997. godine. Prve dvije godine kretala se drugačijom trasom te da je tek treće krenula u događanje 'kakvo danas poznajemo'.

'Trenutak je da 18. 11. postane državni blagdan jer upravo prepoznatljivost događanja i brojke posjetitelja pokazuju da je to nešto živo i što narod prepoznaje. Pozdravljam ovaj potez Vlade', naglasio je Penava te dodao:

'Svatko onaj tko drži do Grada Vukovara i oni koji su dali žrtvu za ovaj grad neka dođe i pokloni se. Zašto to dotična gospoda ne rade, ne znam. Tko će od njih biti sasvim je nebitno. Bitan nam je hrvatski narod i bitni su nam građani koji će doći ovdje i pokloniti se'.