bura zbog izjave

Penava o koaliciji s HDZ-om: Zašto me nitko ne pita za Grbina

24.04.2023 u 18:35

Bionic
Reading

Domovinski pokret se našao u središtu zanimanja javnosti zbog najava o mogućim izbornim koalicijama iako su izbori tek za godinu dana. Buru je izazvala Penavina izjava da ne isključuje mogućnost koalicije s HDZ-om nakon izbora.

'Pitanje je glasilo: Isključujete li mogućnost koaliranja s HDZ-om?Na što je odgovor bio ne. I to je pokrenulo lavinu. Onda sam dao i drugi odgovor na temu gospodina Plenkovića jer su pomislili da je to signal prema HDZ-u. Mi smo ti koji smo prije mjesec dana imali interpelaciju prema Plenkoviću. Domovinski pokret organizira prosvjede u Slavoniji. Što vidimo da je premijeru jako nezgodno', rekao je Ivana Penava, čelnik Domovinskog pokreta, gostujući u emisiji "Oporbeni zarez" na HRT-u. Kazao je i zašto ga nitko ne pita za Peđu Grbina.

'Zašto bi Peđa Grbin bio po ičemu dalji od Plenkovića koji koalira sa SDSS-om?', upitao je Penava i dodao kako misli da je riječ o odvraćanju pozornosti s tužne svakodnevice.

Most bi bio logična koalicija s Domovinskim pokretom, ali sve je manje izgleda za takvu suradnju. S jedne strane bili bi protuteža HDZ-u, a s druge lijevom bloku.

'Više nisam siguran u to da Most i Domovinski pokret pripadaju istom svjetonazorskom spektru. Za mene je neprihvatljivo koalirati sa strankama lijevog profila, s Možemo, o čemu ćemo mi pričati?', kazao je Penava dodavši da su u kontekstu političke situacije danas SDP i HDZ su si puno bliži nego što smo mi s bilo kim od njih, imaju čitavu lepezu stvari gdje se dotiču.

Za jednu otvorenu, suverenističku hrvatsku priču imaju vrlo malo partnera.

'Imamo silne inicijative u Saboru gdje podupiremo jedni druge, ali kad promišljam Hrvatsku, malo mi doticaja imamo s Plenkovićem i njegovim HDZ-om i SDSS-om, i s druge strane sa SDP-om i Možemo', kazao je Penava.

Samtra da kolege iz Mosta i Suverenista, koje silno uvažava, imaju neku svoju priču. N

'Domovinski pokret je otvoren prema svima, mi smo napravili određene sporazume razmišljajući o konturama budućih izbora - u Imotskom i Trilju radimo čitav niz pregovora sa strankama i viđenijim pojedincima na desnoj sceni. U tom smjeru će Domovinski pokret nastaviti razvijati hrvatsku suverenističku nacionalnu priču. Uvjeren sam da će nas to dovesti do dobrog rezutata. Nisam baba Vanga da mogu projicirati broj mandata', rekao je Penava i pozvao građane da se u što većem broju odazovu na izbore.