KIŠA KRITIKA

Penava: Krenuo je treći val iseljavanja iz Hrvatske. Za spiralu propasti odgovorna je isključivo Vlada Andreja Plenkovića

15.06.2022 u 15:32

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava prozvao je u srijedu Vladu da populističkom politikom i cijenom energenata vodi građane u spiralu propasti, najočitiju u ruralnim krajevima gdje je krenuo treći val iseljavanja

"Ta spirala već sad poprima obrise iz kojih nema povratka, a vrlo su jasni razlozi zašto se to događa i čija je to odgovornost - isključivo Vlade Andreja Plenkovića'', izjavio je Penava na konferenciji za novinare u Saboru.

Penava rješenje vidi u vraćanju cijene energenata na predinflatorno razdoblje upozoravajući da hrvatski građani plaćaju najskuplje gorivo među zemljama u okruženju.

"Govorimo o činjenici da se Vlada u pola krize hvali da su prihodi od PDV-a narasli preko dvije milijarde kuna. I onda premijer govori osiromašenom narodu kako su uspjeli zaustaviti cijene goriva", rekao je Penava i podijelio novinarima analizu cijena goriva u zemljama u okruženju iz kojih se jasno vidi da imamo najskuplje gorivo.

'Jednako tako svjedočimo velikim dobitima HEP-a, državne firme koja ima monopol u distribuciji električne energije, dodao je.

Građani trebaju osvijestiti činjenicu da plaćaju PDV od 25 posto za svaku litru goriva ili kupljenu namirnicu, osim u slučajevima povlaštenih stopa od 13 ili pet posto.

Od vraćanja Ine Hrvatskoj - ništa

Penava se osvrnuo i na primjer mađarskog premijera Viktora Orbana koji je zamrznuo cijenu goriva na 9,50 kuna, te je podsjetio na obećanje premijera Plenkovića iz 2016. da će vratiti Inu pod okrilje Hrvatske.

"Što je od toga napravljeno - ništa. Tko valja - Plenković! Tko ne valja - Orban! A Mađari plaćaju preko 30 posto jeftinije gorivo od nas koji imamo naftu i koji smo imali Inu'', kaže Penava.

Osvrnuo se i na cijenu plavog dizela u Hrvatskoj, koja je lani iznosila 5,35 kuna, a danas je 9,44 kune. To osiromašuje građane, a gospodarstvo je nekonkurentno.

''Krenuo je treći val iseljavanja ljudi jer je standard pao, cijene su otišle gore. Ovih četiri posto porasta s kojima se hvali premijer zapravo je pomoć iz ovih dvije i nešto milijarde koje smo uplatili u državni proračun", ustvrdio je Penava.