NOVI ZAKON

Peking propisuje doživotni zatvor za traženje otcjepljenja Hong Konga

30.06.2020 u 22:21

Bionic
Reading

Peking je utorak objavio pojedinosti novog zakona o sigurnosti za Hong Kong koji najavljuje autoritarnije doba najslobodnijeg kineskog grada uz moguću kaznu doživotnim zatvorom u slučaju traženja otcjepljenja, subverzivnog djelovanja, terorizma i dosluha sa stranim silama.

Kineski parlament je ranije u utorak usvojio zakon o sigurnosti koji Pekingu daje široke ovlasti u njegovoj provedbi i vodi najradikalnijim promjenama posljednjih desetljeća u načinu života tog dalekoistočnog financijskog centra od 7,5 milijuna stanovnika.

Peking je pojedinosti zakona držao u tajnosti ne dajući stanovnicima Hong Konga vremena da "probave" složeni zakon prije no što je stupio na snagu u 23 sata po lokalnom vremenu.

Trenutak stupanja zakona na snagu se doživljava i kao simbolično poniženje Britanije jer dolazi samo sat prije 23. godišnjice britanske predaje Hong Konga Kini. Tom je prilikom je posljednji kolonijalni guverner tog grada Chris Patten, oštar kritičar kineskog zakona, suznih očiju predao natrag Hong Kong pod kinesku vlast.

Zbog straha od novog zakona skupina istaknutog aktivista Joshue Wonga Demosisto i druge prodemokratske skupine su najavile da će se raspustiti.

"Kazneni elementi tog zakona su zastrašujući", ocijenio je za agenciju Reuters Simon Young, profesor prava na sveučilištu u Hong Kongu.

"Nadajmo se da nitko neće iskušavati taj zakon, jer će posljedice po pojedinca i pravni sustav biti nepopravljive".

Vlasti Pekinga i Hong Konga ustrajno govore da je zakon usmjeren na nekoliko "izazivača problema" i da neće utjecati na prava i slobode ili interes ulagača.

Dok se u Pekingu donosio sporni zakon, garnizon kineske vojske u Hong Kongu održao je vježbu koja je uključivala zaustavljanje sumnjivih plovila i uhićenja bjegunaca, objavila je televizija kineske vojske CCTV.

Uz stroge kazne, sigurnosna agencija u nadležnosti Kine

U najtežim slučajevima kršenja novog zakona zločini će biti kažnjavani doživotnim zatvorom, a kazne inače idu do 10 godina zatvora. Imovina povezana sa zločinom može biti zamrznuta ili zaplijenjena.

U slučajevima preklapanja kineski će zakon imati prednost nad postojećim zakonom Hong Konga, a vlasti matice Kine mogu preuzeti nadležnost nad nekim krupnijim slučajevima.

Za tumačenje zakona bit će nadležan najviši odbor kineskog parlamenta.

  • +2
Hong Kong Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Suce u slučajevima koji se tiču sigurnosti imenuju čelnik Hong Konga.

Po zakonu će u Hong Kongu po prvi puta biti uspostavljena nova nacionalna agencija za sigurnost i neće biti pod nadležnošću lokalne vlasti. Vlasti mogu pratiti i prisluškivati ljude za koje se sumnja da ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Oni koji od stranih sila traže da uvode sankcije, blokiraju ili poduzimaju druge neprijateljske postupke spram Hong Konga ili Kine mogu biti proglašeni krivim za dosluh, odnosno urotu sa stranim zemljama.

Vlasti trebaju poduzimati potrebne mjere za "jačanje upravljanja i pružanja usluga ograncima međunarodnih organizacije stranih zemalja, kao i stranih medija i nevladinih organizacija u gradu", kaže zakon.

Većina stanovnika Hong Konga se protivi zakonu, po anketi provedenoj ovoga mjeseca za agenciju Reuters, no podrška prosvjedima je pala i ima tek tijesnu većinu.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Europska unija, Japan, Tajvan i drugi su kritizirali zakon no Kina odgovara da se "upliću" u njena unutarnja pitanja.