PLJUŠTE OSTAVKE

Pedofilski skandal na BBC-ju pomeo još dvoje šefova

12.11.2012 u 15:20

Bionic
Reading

BBC-jeva direktorica informativnog programa Helen Boaden i njezin zamjenik dali su ostavke dan nakon ostavke glavnog direktora Georgea Entwistlea zbog dvaju skandala povezanih s pedofilijom, javio je u ponedjeljak BBC

Ostavka Helen Boaden i Stephena Mitchella događa se u trenutku krize u toj kući zbog uređivačke politike u praćenju skandala u vezi s njezinim bivšim voditeljem, danas pokojnim Jimmyjem Savileom, optuženim za višestruko spolno zlostavljanje, i zbog 'klevetničkog napada' na bivšeg visokog dužnosnika Konzervativne stranke.

Helen Boaden i Stephen Mitchell odlaze s dužnosti u očekivanju zaključka istrage o razlozima koji su naveli BBC da koncem 2011. skine s programa reportažu u emisiji Newsnight u kojoj su govorile žrtve Jimmyja Savilea koji je umro u listopadu 2011.

'Helen Boaden je ocijenila da nije kadra obavljati svoju dužnost dok se ne završi istraga', ističe BBC u priopćenju, dodajući da je privremeno mijenja Fran Usnworth, a da će zamjenika direktora informativnog programa Stephena Mitchella zamijeniti Ceri Thomas.

Skandal povezan s Jimmyjem Savileom koji je početkom listopada otkrila istraga privatne televizije ITV gurnuo je tu javnu audiovizualnu grupaciju u krizu.

Savile, popularni BBC-jev voditelj, optužen je da je 40 godina zlostavljao najmanje tristo djece, pa i u prostorijama BBC-ja.

Kriza u BBC-ju dodatno se pogoršala kada su urednici emisije Newsnight, koja obrađuje aktualne teme, priznali u petak da su objavili istragu u kojoj se bivšeg konzervativnog dužnosnika iz doba Margaret Thatcher lažno optužuje za pedofiliju.