slobodne teme

Pavliček: Zastupnici manjina ne bi mogli biti parlamentarna većina

09.06.2022 u 15:19

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Marijan Pavliček (HS) referirao se u četvrtak na najavljene promjene Ustava koje se tiču referenduma, a koje žele pokrenuti vladajući, prvenstveno HDZ, te poručio kako u tom slučaju treba promijeniti još neke odredbe Ustava

Od 151 zastupnika, osam je iz redova nacionalnih manjina, držimo da točno treba definirati prava zastupnika iz reda manjina koji u startu imaju zajamčene mandate, kazao je zastupnik i konkretizirao na što misli.

Predstavnici nacionalnih manjina ne bi smjeli imati pravo izglasavanja povjerenja ili nepovjerenja pojedinom ministru ili Vladi, odnosno ne bi mogli činiti parlamentarnu većinu, rekao je Pavliček u govoru na slobodnu temu.

Hrvatska Vlada, objasnio je, godinama ovisi o osam zastupnika manjina, odnosno ima vrlo taknu parlamentarnu većinu

Mrak Taritaš: Umire Gornji grad, "srce hrvatske države i Zagreba"

Zastupnica Anka Mrak Taritaš (Glas) upozorila je na umiranje Gornjeg grada, „srca hrvatske države i Zagreba“, odnosno njegovo pretvaranje u muzej.

Najnovija vijest je da se zatvara i jedina preostala trgovina na Gornjem gradu, kazala je zastupnica u govoru na slobodnu temu, pa podsjetila da se ni nakon dvije godine od potresa na Gornji grad nije vratila većina učenika koji su mu davali „ugodni žamor mladosti“.

„Njihove škole stoje kao neki spomenici propale obnove, te najveće sramote hrvatske Vlade. Odlazak učenika kao da je bio posljednji čavao u lijes najstarijeg dijela Zagreba“, rekla je zastupnica.

Istaknula je i kako je Markov trg nedostupan građanima, kako se ni sjednice Vlade više ne održavaju na Gornjem gradu, a o tome u kakvom je stanju zgrada Sabora najbolje, kaže, znaju zastupnici.

„Više od dvije godine nakon potresa obnove nema i ne zna se kad će i hoće li ikada početi. Najviše institucije države nisu ju u stanju obaviti ni za sebe pa nije ni čudo da građani nemaju što očekivati“, zaključila je Mrak Taritaš.