s 15 na 30 tisuća kuna

IDS-ovci: Zbog inflacije povećanje iznosa za uzdržavane osobe i studente

08.06.2022 u 13:11

Bionic
Reading

Klub zastupnika IDS-a predstavio je u srijedu izmjene poreznih pravila kojima u okolnostima inflacijskih pritisaka predlaže udvostručenje iznosa prihodovne granice za uzdržavane osobe i neoporezivog studentskog dohotka

U saborsku proceduru IDS je uputio dva prijedloga koje se odnose na povećanje iznosa do kojeg se osoba zakonski smatra uzdržavanom na 30 tisuća kuna s trenutnih 15 tisuća te povećanje limita neoporezivog studentskog dohotka na 30 tisuća kuna, umjesto dosadašnjih 15 tisuća.

"Naš prijedlog poreznih izmjena može se vrlo jednostavno i brzo implementirati kako bi se odgovorilo na goruće probleme rasta broja socijalno ugroženih građana uslijed rekordne inflacije i nedostatka radne snage, pogotovo u turizmu i ugostiteljstvu", rekao je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Izmjene poreznih pravila mogu pomoći Istrijanima i svim građanima diljem Hrvatske, dodao je Paus, poručivši da moraju spriječiti veliki broj građana od zapadanja u siromaštvo i istovremeno omogućiti mladima da uz školovanje rade te tako doprinose obiteljskom budžetu i gospodarstvu.

IDS napominje da Hrvatska bilježi najveću godišnju stopu inflacije od 2008. te da su sva realna primanja puno manja nego prije samo godinu dana pa povećanjem iznosa do kojeg se osoba zakonski smatra uzdržavanom žele spriječiti zapadanje novog broja građana u siromaštvo.

Navode da je prema podacima Zavoda za statistiku trenutni prag za rizik od siromaštva 30 tisuća kuna pa sve osobe s nižim primanjima ne treba dodatno oporezivati.

Neoporezivi studentski dohodak također je prema IDS-u potrebno povećati jer je studentska satnica rasla zbog usklađivanja s minimalnom plaćom dok je zakonska granica za roditelje koji svoju djecu koriste kao poreznu olakšicu za uzdržavanu osobu ostala nepromijenjena.

Prema trenutnom zakonskom uređenju, ako student zaradi više od 15 tisuća kuna, roditelj mora snositi dodatni porez koji iznosi otprilike pet tisuća kuna na prosječnu plaću, što, upozoravaju iz IDS-a predstavlja veliki teret za obitelji koje su ionako pogođene inflacijskim pritiscima.

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a u Emil Daus zaključio je da su njihova dva prijedloga izmjena poreznih pravila nužna kako bi veliki dio građana bio socijalno koliko toliko zaštićen, a studenti imali mogućnost uključivanja na tržište rada, gdje nedostaje radne snage.