predug i preskup proces

Pavliček: Smanjite pristojbu za stjecanje hrvatskog državljanstva

04.11.2022 u 10:39

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) pozvao je u petak na smanjivanje pristojbe za stjecanje hrvatskog državljanstva

U slobodnom govoru na početku saborske sjednice Pavliček je kazao da iseljeni Hrvati koji žele hrvatsko državljanstvo osim što na rješavanje statusa čekaju minimalno 10 mjeseci, moraju izvaditi niz potvrda i platiti pristojbu za stjecanje hrvatskog državljanstva od 186 eura plus 80 eura za prijevod na hrvatski jezik.

Nekome u Austriji ili Njemačkoj možda to nije problem platiti, ali Hrvatu u Vojvodini, koji radi za 350 eura, ili nekome u Mađarskoj, Rumunjskoj ili Kosovu to nije malo, kazao je Pavliček i pozvao na smanjivanje pristojbe. Jelena Miloš (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) osvrnula se na sve veći broj stranih radnika u Hrvatskoj i pozvala na izradu nove migracijske strategije te zakonske izmjene kojima bi se bolje uredila prava stranih radnika.

U Hrvatskoj je do kraja rujna izdano nešto više od 95.000 dozvola za boravak i rad, riječ je o značajnom broju i porastu, a jasno je da hrvatsko gospodarstvo ne može funkcionirati bez stranih radnika, kazala je Miloš.

Ante Deur (Klub HDZ-a) slobodni govor iskoristio je za kritiku gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, a njegovu politiku ocijenio ideološki opasnom. Gdje su nestali hrvatski sveci na blagdan Svih Svetih, što to smeta gradonačelniku Zagreba, koje to poruke šalje, upitao je Deur.

  • +16
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić