marijan pavliček

Vukovarski dogradonačelnik: Nije Pupovac mesija da donese mir, Vukovar živi svoj mir

28.08.2020 u 14:09

Bionic
Reading

Osuđujemo svako nasilje, posebno ako se radi o nasilju s nacionalnim predznakom, no Vukovar je siguran grad u kojem se 99 posto njegovih stanovnika osjeća sigurno, izjavio je u petak vukovarski dogradonačelnik i predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček

Dogradonačelnik i saborski zastupnik HKS-a Pavliček konferenciju za novinare održao je u povodu nekoliko nasilnih izgreda posljednjih dana u Vukovaru u kojima je lakše ozljeđeno nekoliko mladih pripadnika srpske manjine, ali i istupa predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

„Grad Vukova ni po čemu ne odskače od drugih gradova kada je riječ o nasilju, Vukovar je definitivno jedan od sigurnijih gradova u Hrvatskoj i vjerujem da će tako i ostati. Pojedinačni slučajevi nasilja kojih je bilo, treba rješavati policija i državno odvjetništvo“, rekao je Pavliček.

Ocijenio je da su predstavnici SDSS-a na tiskovnoj konferenciji jučer u Vukovaru iznijeli neistine.

„Gospodin Milorad Pupovac rekao je da se pripadnici srpske zajednice u Vukovaru više ne osjećaju sigurnim što nije točno, svi građani Vukovara se osjećaju sigurnim“, rekao je Pavliček.

Dodao je da je jučer održana prijateljska nogometna utakmica 'između limača nogometnih klubova „Vukovar 91“ i „Vuteks“, te da je prošla u miru i bez ikakva tenzija iako u prvom klubu igraju pretežno Hrvati, a u dugom Srbi'.

Pavliček je naglasio da je indirektno optužena vukovarska gradska vlas za služenje politikom sukoba u cilju ostanka na vlasti što je neistina. Istaknuo je da je gradska vlast donijela niz odluka i akata kojima doprinosi razvoju Vukovara.

„Vrlo su opasne izjave da se radi o nasilju s političkom pozadinom i političkim sponzorstvom pa ukoliko je to točno, očekujem od Pupovca da kaže hrvatskoj javnosti koji to akteri s područja Vukovara podržavaju i sponzoriraju nasilje“, rekao je Pavliček.

Izrazio je očekivanje da će se „Državno odvjetništvo pozabaviti Pupovcem jer", ocijenio je, "on truje javni prostor neistinama“.

'Vukovaru ne trebaju mesije i farizeji'

Komentirao je i Pupovčeve riječi da će, ako je potrebno, kao svoj doprinos trajnom miru, osobno prijaviti prebivalište u Vukovaru.

„Vukovaru ne trebaju mesije i farizeji; nije Pupovac mesija da Vukovaru donese mir, Vukovar živi svoj mir, a nemir često donose pojedinci iz drugih sredina poput protuustavnog donošenja i postavljanja ćiriličnih natpisa u gradu“, rekao je dogradonačelnik Pavliček.

Prozvao je Pupovca, ali i druge pojedince koji, kazao je, "dolaze jednom godišnje u Vukovar i dijele moralne packe, a potom odlaze spavati u 300 kilometara udaljeni Zagreb“.

Dodao je da je u zadnjih šest godina 'gradska vlast ubrizgala desetke milijuna kuna poduzetnicima i obrtnicama', povećala broj zaposlenih za 1.000, uložila stotine milijuna kuna u komunalnu infrastrukturu i donijela niz poticajnih, demografskih mjera te skrbi za sve žitelje grada.

Na novinarsko pitanje što je grad poduzeo za prevenciju i suzbijanju navijačkog i drugog nasilja, Pavliček je rekao da je gradska vlast u stalnom kontaktu s predstavnicima Policijske postaje Vukovar, a nastoji djelovati i kroz Vijeće za prevenciju, no da se konzekvence za nasilje utvrđuju zakonom te definitivno treba mijenjati i pooštriti Zakon o navijačima.

Policija: Priveden jedan nasilnik, za ostalima se traga

Policijska uprava vukovarsko-srijemska izvijestila je u četvrtak da je 26. kolovoza oko 23,10 sati u ulici Vile Velebita u Vukovaru nekoliko osoba tjelesno napalo mladiće koji su sjedili u osobnom automobilu zadavši im više udaraca po tijelu. Mladići su se potom osobnim automobilom odvezli te događaj prijavili službenicima Interventne jedinice policije koji su se nalazili nedaleko mjesta događaja. U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici (NMB) Vukovar utvrđeno je kako su dvije osobe pri napadu lakše ozlijeđene.

Policija je odmah osigurala mjesto događaja i krenula u traganje za počiniteljima te su tijekom dana u Policijsku postaju Vukovar privedene dvije osobe koje se dovodi u vezu s tim djelom, a nad kojima je provedeno kriminalističko istraživanje.

Policija je nastavila istragu na rasvjetljavanju okolnosti događaja i pronalasku svih počinitelja, stoji u prvom jučerašnjem priopćenju PU vukovarsko-srijemske, u kojem nisu navedene nacionalnosti sudionika događaja.

U drugom priopćenju, objavljenom jučer popodne policija je navela da je provedenom istragom nad 18-godišnjakom "utvrđena sumnja da je jedan od počinitelja tjelesnog napada na četvoricu mladića u dobi od 20, 20, 19 i 19 godina koji se dogodio 26. kolovoza oko 23,10 sati u ulici Vile Velebita. Tom prilikom oštećen je osobni automobil vukovarskih registracijskih oznaka, vlasništvo 46-godišnjakinje, u kojem su se mladići nalazili".

Policija dodaje da je 18-godišnjak 27. kolovoza, uhićen te protiv njega slijedi kaznena prijava za 'nasilničko ponašanje i oštećenje tuđe stvari'.

Danas će 18-godišnjak biti predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave. Kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih počinitelja se nastavlja, navela je PU vukovarsko-srijemska na svojim službenim internetskim stranicama.