'u mreži prvog'

Pavić: Svinjsku kugu su u Semeljce donijeli ljudi

17.10.2023 u 08:27

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji šest je pozitivnih slučajeva na afričku svinjsku kugu, a dvije eutanazije su bile preventivne, kazao je državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'. Dodao je i da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji pad pojave bolesti, a u Brodsko-posavskoj županiji su tri slučaja još iz srpnja i ondje nije bilo novih slučajeva

'Sada je jedna silazna faza pojavnosti', rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'.

Pavić kaže da je 'pandemija prešla u endemiju' zahvaljujući mjerama koje se provode.

Odgovarajući na pitanje zna li kako se bolest pojavila u Osječko-baranjskoj županiji Pavić je kazao kako je bitno vidjeti sami položaj općine Semeljci.

'Ona je geografski utisnuta u Vukovarsko-srijemsku županiju, između dvije općine. Kugu su na tom području donijeli ljudi', rekao je Pavić.

Marijan Pavliček, zastupnik Hrvatskih suverenista, potvrdio je da su u petak počeli prikupljati potpise za opoziv ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Smatra da bi danas mogli imati potreban broj potpisa, odnosno i više nego je potrebno.

'Ministrica ne vlada situacijom', rekao je Pavliček.

Dodao je kako se svinjska kuga pojavila krajem lipnja u dva dvorišta, a bolest se do danas proširila u više od 1000 dvorišta u 22 općine s tendencijom daljnjeg širenja.

'Bilo je niz propusta i kontradiktornih izjava ministrice i državnog tajnika Pavića. Same naredbe su bile vrlo često nejasne', dodao je.

Pavić ga je potom upitao što je bilo kontradiktorno, a Pavliček je uzvratio da je Pavić na jednoj lokalnoj televiziji u početku govorio da neće biti svinjokolje i da će se moći 'svinje klati samo u klaonicama'.

'Onda ste nakon 10 dana ponovno spomenuli da će se ipak moći 'meso obrađivati na tradicijski način'. Unosili ste nemir među ljude, a oni nisu znali kako se postaviti i na koji način', kazao je Pavliček.

Socijaldemokrat Domagoj Hajduković istaknuo je da će danas na sastanku Kluba zastupnika odlučiti hoće li dati potpis za opoziv ministrice poljoprivrede.

'No tome nismo neskloni, zbog toga što mislimo da se u ovoj situaciji nismo postavili dobro, što mislim da komunikacija nije bila jasna. Postupci ministarstva nisu bili odrešiti, onakvi kakvi su trebali biti', rekao je Hajduković.