pravo i pravda

Rasprava o Turudiću skrenula s teme: 'HDZ-ovci su neovlašteno dobili dozvole za oružje'

31.01.2024 u 21:07

Bionic
Reading

Saborska rasprava o prijedlogu imenovanja Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom trajala je desetak sati, a dok je oporba tvrdila da će se njegovim izborom pravosuđe koristiti u političke svrhe, vladajući su uzvraćali da je DORH-u i USKOK-u potrebna reorganizacija i čvrsta ruka

''Turudić je ponudio kako će ustrojiti i organizirati DORH i USKOK, koji bi se trebao baviti kaznenim djelima organiziranog kriminala, nikako s divljim svinjama i ribama u Kopačkom ritu, kaznom za parkiranje na nekom otoku ili lovačkim iskaznicama'', rekao je srijedu u raspravi HDZ-ov zastupnik Josip Đakić.

Đakić se ovime referirao na istragu koji je USKOK pokrenuo prije dva tjedna protiv ravnatelja, predavača i ispitivača u pučko otvorenom učilištu u Loboru zbog sumnje da su od zainteresiranih osoba tražili najmanje 100 eura po osobi kako bi im ishodi uvjerenje o osposobljenosti za lovca bez obzira na to ispunjavaju li sve potrebne uvjete.

''Zar nemaju boljeg i kvalitetnijeg posla? Zato je potrebna čvrsta ruka, intelekt, znanje, odrješitost, pravednost i poštenje kako bi se u DORH-u stvorila klima da se svatko mora procesuirati, pa bio to i Peđa Grbin, bilo to obiteljsko nasilje u redovima SDP-a ili Radničke fronte'', kazao je Đakić.

Željko Pavić iz kluba Socijaldemokrata odgovorio mu je da istraga u slučaju s lovačkim iskaznicama nije bespotreban posao kojim se USKOK bavi, 'uostalom riječ je o slučaju u koji je umiješano nekoliko članova HDZ-a'.

''Problem je u tome to što su oni neovlašteno dobili dozvolu za nabavku oružja, i to neograničene količine oružja dugih i kratkih cijevi'', napomenuo je Pavić.

Što se tiče Turudića, istaknuo je da on nije prvi sudac koji je prešao u političku arenu.

''Nemojte zaboraviti da smo već imali jednog takvog suca, gospodina Kolakušića. Znamo gdje je on trenutno, kako se ponaša i s kim ulazi u koaliciju da bi mogao ponovno biti u Bruxellesu'', rekao je.

Zastupnica Možemo Ivana Kekin demantirala je Đakićeve tvrdnje kako se oporba boji da će Ivan Turudić kao novi glavni državni odvjetnik 'izvući iz ladice' slučajeve u koje su umiješani članovi oporbenih stranaka.

''Zašto pozivate oporbu da se treba bojati Ivana Turudića? Zato što zlokobno prijetite političkim neistomišljenicima, zato što najavljujete da planirate koristiti pravosuđe u političke svrhe. To su jasne i glasne prijetnje 'vašim dečkom' koji je prijatelj s kriminalcima i koji oslobađa od zatvora one koji su dokazan krivi ali su bliski HDZ-u poput mame šefa zagrebačkog HDZ-a'', poručila je.

Kekin: Šipek i Turudić pokazali da je kriterij izbora sposobnost za laganje

"Aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i predloženi kandidat za njezina nasljednika Ivan Turudić pokazali su da je sposobnost za besramno laganje prvi kriterij za izbor čelne osobe DORH-a'', ustvrdila je Kekin.

SDP-ov zastupnik Mišel Jakšić prigovorio je da postupak izbora glavnog državnog odvjetnika nije bio toliko transparentan kako se time hvali vladajuća većina, s obzirom na to da mediji nisu bili prisutni kada su kandidati odgovarali pred vladinim povjerenstvom koje je potom jednoglasno podržalo suca Turudića.

"To transparentno nije, onda je stvarno bolji model koji su imali Mateša, Račan, Sanader, Milanović i Kosor. Izašli su van i odmah rekli tko je njihov kandidat. Naravno da je bilo jasno da taj netko ima političku podršku prvog čovjeka Vlade. A mi se igramo transparentnosti da pokažemo Bruxellesu da imao neku proceduru i da zabavljamo narod koji nas gleda na televiziji'', ustvrdio je Jakšić.