UZ LUCIĆA, DEŽULOVIĆA I IVANČIĆA

Pavelićev 'Smijeh slobode' večeras u Splitu

25.03.2015 u 14:35

Bionic
Reading

Večeras u 21 sat u splitskoj kinoteci Zlatna vrata bit će predstavljeno obnovljeno i dopunjeno drugo izdanje knjige 'Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune' novinara Borisa Pavelića. Uz autora i izdavača Dragana Ogurlića pred publikom će se pojaviti i slavni feralov trio: Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Predrag Lucić. Diskusiju će moderirati povjesničar Dragan Markovina

Kao što je tportal već pisao drugo izdanje Smijeha slobode ima više od 700 stranica jer je dopunjeno tekstom te obogaćeno novim fotografijama i ilustracijama. Ubačen je dio o pariškom tjedniku Charlie Hebdo, čiji su novinari i urednici ubijeni u terorističkom napadu 7. siječnja ove godine. Među poginulima bio je Georges Wolinski, veliki francuski karikaturist koji je sa skupinom kolega posjetio Split u znak podrške bratskom tjedniku. Feral je u svibnju 1994. objavio intervju s Wolinskim i njegove karikature o strahu i otporu autoritetima. Tih godina Hebdo je prenosio Feralove naslovnice dok su novinari Ferala primali pozive na sudska ročišta.

Odakle tako veliki interes za knjigu koja na gotovo 700 stranica opisuje 25 godina kultnog političko-satiričnog lista? Nakladnik i publicist, predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nenad Popović ističe da je Feral najveći proizvod hrvatskog žurnalizma uopće, a knjiga najveći istraživački, stručni i znanstveni projekt na području povijesti novinarstva u Hrvatskoj i šire.

'Ova je knjiga prekrasan pregled krucijalnih članaka, od kojih su neki, poput glasovitog intervjua s Bajramovićem, preokrenuli povijest zemlje. Feral je utjecao na pravni sustav, na jezik, na stil brojnih generacija; pomeo je sa scene prevarante i manipulatore svih vrsta', rekao je na pulskoj promociji Popović.

Povjesničar Dragan Markovina u emisiji Hrvatske televizije 'Hrvatska uživo' u retrospektivi proglasio je Pavelićevu knjigu kulturnim događajem godine.

'Enciklopedija je to hrabrog novinarstva i nezaobilaznih novina, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, te knjiga koju svatko tko išta želi znati o suvremenoj Hrvatskoj mora imati', rekao je Markovina.

Cjelokupna naklada knjige 'Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune' Borisa Pavelića, novinara i kolumnista Novog lista, rasprodana je u samo četrdeset dana, što se u hrvatskom izdavaštvu nije dogodilo već desetljećima. Čitatelji su je naručivali telefonom objavljenim u riječkom dnevniku i na portalu Novog lista, SMS-om, faksom, narudžbenicom i preko društvenih mreža.