NORDIJSKI DANI

Patria i SAAB ulaze u RH na velika vrata

25.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Švedski koncern SAAB i finska Patria spremni su opremiti Oružane snage Republike Hrvatske te su danas na 'Nordijskim danima' predstavili 'off set' programe uključivanja hrvatskoga gospodarstva u zajedničke poslove i ulaganje u hrvatske tvrtke

ZAGREB - Švedski SAAB namjerava opremiti Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bojnim zrakoplovima tipa "Gripen", a finska "Patria" već je s MORH-om potpisala ugovor o isporuci oklopnih vozila u konfiguraciji (8x8) s osam kotača i natječe se za isporuku borbenih vozila u konfiguraciji (6x6) sa šest kotača, te je Hrvatskoj ratnoj mornarici isporučila dva ratna broda klase "Helsinki".

Predstavnik SAAB-a u Hrvatskoj Ulf Rudebark izvijestio je novinare da je desetak uglednih hrvatskih tvrtaka već potpisalo Memorandum o razumijevanju sa SAAB-om, a riječ je, primjerice, o "Dalekovodu", "Zagrebačkom holdingu" i "Končaru".

Istaknuo je da SAAB ima veliko iskustvo u "off set" programima na svim kontinentima te da je njihova vrijednost u svijetu oko 30 milijardi dolara.

Jerry Sigfeldd, dopredsjednik SAAB-a, rekao je da je taj švedski koncern najviše zainteresiran za poslove u zaštiti okoliša i energije. Spomenuo je iskustva Mađarske, koja je za svoje ratno zrakoplovstvo nabavila švedski "Gripen" i u kojoj je švedski "Elektrolux" otvorio veliku tvornicu. Napomenuo je da su predstavnici SAAB-a posjetili 50-ak poduzeća iz svih krajeva Hrvatske zainteresiranih za suradnju.

Finska "Patria", kroz tzv. izravni "off set", točnije uključivanjem domaće industrije u taj posao, intenzivno surađuje s nositeljem poslova u Hrvatskoj - slavonskobrodskim "Đurom Đakovićem" kroz transfer tehnologije. "Patria" je u sklopu tzv. neizravnog "off seta" zainteresirana za suradnju u metalnoj, brodograđevnoj te kemijskoj industriji i već ima mnoge kontakte s hrvatskim tvrtkama, ističu u "Patriji".